Blog

Een andere kijk op arbeidsveiligheid na MVK opleiding

In september 2019 heeft Kim Sanders haar Middelbare Veiligheidskundige opleiding bij Kader afgerond. Samen met Kim blikken we terug op de opleiding. Tevens zoomen we in op de huidige rol van Kim als Veiligheidskundige bij KLM Catering Services.

Focus op veiligheid

Kim is op de arbeidsmarkt gestart in de horeca. Nadat zij zowel de Middelbare als de Hogere Hotelschool heeft afgerond ging ze aan de slag in verschillende functies als supervisor en teamleider bij gerenommeerde bedrijven als Marriott, Hilton en Huis ter Duin. Ze startte in 2014 bij KLM Catering Services. “Ik ben als teamleider gestart bij de afdeling KLM Intercontinental. Daar was ik samen met mijn team verantwoordelijk voor het tijdig afleveren van de catering van de intercontinentale vluchten van KLM. Gedurende mijn werk kwam ik erachter dat ik een interesse ontwikkelde voor arbeidsveiligheid. De voormalige S&E manager merkte deze interesse op en vroeg of ik in de rol van preventiemedewerker 2 dagen per maand wilde werken. Deze uitdaging heb ik aangenomen. Als preventiemedewerker merkte ik in gesprekken met medewerkers en leiding dat ik niet altijd goed kon onderbouwen waarom een bepaalde manier van werken niet veilig is. Daardoor was ik niet even effectief in mijn adviezen. Dit was het moment dat ik me realiseerde dat ik theoretische achtergrond nodig had. Vanaf dat moment begon bij mij de gedachte te leven om een opleiding te gaan volgen. Gelukkig lukte het me om het management te overtuigen van de meerwaarde van een MVK-opleiding voor het bedrijf.”

Hechte groep

De keuze om de opleiding MVK bij Kader te volgen was in eerste instantie gebaseerd op de centrale locatie waar de opleiding aangeboden werd. “Ik reis met het openbaar vervoer, dus een goede bereikbaarheid is voor mij erg belangrijk. Ik heb de lessen als heel prettig ervaren. De docenten kwamen veelal uit de praktijk en waren stuk voor stuk kundig. Daarnaast was er altijd gelegenheid om te sparren over bedrijfsspecifieke situaties, zowel met docent als met collega-deelnemers. Zo ontstond er een hechte groep.”

Risico denken

Over haar drijfveer is Kim duidelijk. “Ik wil graag de werksituatie zichtbaar verbeteren voor de medewerkers van KLM Catering Services. Nu ik klaar ben met de opleiding merk ik dat ik op een hele andere manier naar werkomstandigheden kijk. Zaken die je eerder voor ‘normaal’ aannam, bekijk ik nu kritischer. Ik ben veel beter in staat om in risico’s te denken en probeer daarbij nooit het kosten-batenaspect uit het oog te verliezen.”

Nieuwe rol

Vanaf mei 2019 heeft Kim haar functie van teamleider ingeruild voor de rol van veiligheidskundige. “Vanuit het managementteam heb ik een aantal concrete zaken op mijn bord gekregen waar ik me dagelijks mee bezig houd. Denk hierbij aan het opzetten en implementeren van Veilig & Gezond werken, het updaten van zowel RI&E’s als BHV-plannen, ongevallen onderzoeken en het verhogen van het bewustzijn omtrent arbeidsveiligheid. Voor mij is deze functie een hele mooie kans om het geleerde in de praktijk te brengen en voor KLM Catering Services om een verbeterslag te slaan in arbeidsveiligheid. Zonder mijn MVK-opleiding had ik deze stap nooit kunnen zetten.”