De milieuorganisatie heeft eerst onderzocht of de woningen met de energielabels E, F of G in het bezit zijn van particuliere verhuurders, eigenaar-bewoners of woningcorporaties. Volgens de directeur programma’s van Natuur & Milieu Rob van Tilburg laat het onderzoek zien dat er een enorme inhaalslag te maken is. “Gemeenten moeten aan de slag, woningeigenaren moeten tempo maken en de overheid moet het aangekondigde beleid concreet maken.”
De vijf gemeenten met het grootste aandeel geregistreerde energielabels E, F en G zijn Heemstede, Bloemendaal, Westerwolde, Laren en Haarlem. Het landelijke gemiddelde van woningen met energielabel E, F of G ligt zo rond de 8 procent. Heemstede en Bloemendaal hebben zelfs een aandeel dat ruim twee keer zo hoog is met een gemiddelde van 16 procent.
In 2015 werd het energielabel voor woningen ingevoerd en voorlopige energielabels toegekend. Een geregistreerd energielabel is sindsdien verplicht bij verkoop, verhuur en oplevering van een woning. Op basis van het energieverlies van de woning, type verwarming en de aanwezige duurzame energieopwekking wordt het geregistreerd energielabel bepaald.
Verhuurverbod voor slecht geïsoleerde woningen
Natuur & Milieu concludeert dat de prestatieafspraken die met woningcorporaties zijn gemaakt, over het terugdringen van woningen met slechte energielabels, effect hebben. Helaas zijn er momenteel nog geen dergelijke afspraken met particuliere verhuurders. “Er is een verhuurverbod aangekondigd voor woningen met label E, F of G maar dat is momenteel allemaal nog erg onduidelijk”, aldus van Tilburg. Met het oog op de toekomst doen ook particuliere verhuurders er dus verstandig aan om de mogelijkheden naar verduurzaming te onderzoeken en uit te voeren.