Bescherm je organisatie tegen omvangrijke verstoringen met Business Continuity Management: in gesprek met Gert Kogenhop

Business Continuity Management gaat over het zo optimaal mogelijk voorbereid zijn op het (on)verwachte. Gert Kogenhop is al sinds jaar en dag bezig om bedrijven te helpen om zich voor te bereiden op crisissituaties. “Tijd is je grootste vijand in geval van een ernstige verstoring of crisis.” We zijn blij en trots om te vermelden dat Gert zijn kennis en expertise in gaat zetten om mensen en bedrijven te helpen vanuit de Kader Academy. Dit gaat hij doen door het geven van onder andere de training Business Continuity Implementer ISO 22301.

De ISO 22301 norm

Laten we beginnen bij het begin. Wat is de ISO 22301 norm eigenlijk en waarom is deze in het leven geroepen? De ISO 22301 is een internationale norm en beschrijft de vereisten voor een Business Continuity Management Systeem (BCMS) om zo de bedrijfscontinuïteit te optimaliseren. Door een Business Continuity Management Systeem te ontwikkelen dat is afgestemd op ISO 22301, krijgen bedrijven inzicht in mogelijke bedreigingen voor de organisatie en zijn zij in staat de calamiteiten te beheersen. ISO normen in Nederland worden opgesteld door een normcommissie bij NEN. Vanaf 2013 is Gert Kogenhop voorzitter van de normcommissie die zich ontfermd over de ISO 22301.

Bewustwording Nederlandse organisaties

“De aandacht die Business Continuity momenteel krijgt is nog erg van sector afhankelijk. Zo is het bij banken en verzekeraars al genormaliseerd om een BCMS te hebben. We zien gelukkig in andere sectoren ook dat Business Continuity voet aan de grond begint te krijgen. Om de noodzaak van BCM goed uit te leggen is het goed om een voorbeeld te gebruiken. Neem nou bijvoorbeeld Albert Heijn, hier hadden ze veel verschillende producten zoals brood, vlees en kaas bij één of twee leveranciers onder gebracht. Dit levert natuurlijk een goede onderhandelingspositie op en ook kwaliteitscontroles zijn gemakkelijk uit te voeren. Maar wat nou als er bij één van deze twee leveranciers iets misgaat en er niet meer geproduceerd kan worden? Dan ligt er in een hele regio of misschien wel in het hele land geen brood, vlees of kaas meer in de schappen”, geeft Gert aan. Albert Heijn kan en moet dan aangeven dat ze willen dat deze leverancier een plan B (Business Continuity Plan) heeft. Zo beweegt BCM zich door de hele supply chain van Albert Heijn. Als we ons realiseren hoe het risicolandschap zich ontwikkelt, met als voorbeelden de corona crisis, de cyber dreigingen, gevoelige supply chains en de arbeidsmarktperikelen, dan moet je wel tot de conclusie komen dat geen enkele onderneming het zich kan veroorloven dit onderwerp níét op te pakken.

Als we ons realiseren hoe het risicolandschap zich ontwikkelt, met als voorbeelden de corona crisis, de cyber dreigingen, gevoelige supply chains en de arbeidsmarktperikelen, dan moet je wel tot de conclusie komen dat geen enkele onderneming het zich kan veroorloven dit onderwerp níét op te pakken.

Gert Kogenhop

Nederland vs Engeland

In Nederland is het hebben van een Business Continuity Management Systeem niet wettelijk verplicht, in Engeland wel. In Engeland is er in 2004 een wet gekomen, mede omdat er veel dingen misgingen rond de eeuwwisseling. Men kent deze wet als de Civil Contingencies Act 2004. “Engeland is gelegen op een eiland dus is hierdoor gevoeliger voor eventuele leveringsproblemen. In de Civil Contingencies Act 2004 staat dat in ieder geval de overheid en provincies bij wet verplicht zijn om te beschikken over een plan B. Men gaat zelfs zover dat organisaties verplicht moeten uitdragen dat ze met BCM bezig zijn.” Gert draagt een voorbeeld van een ziekenhuis aan: “ziekenhuizen zijn vanzelfsprekend verplicht te beschikken over een plan B. Het scenario kan zich vervolgens gaan voordoen dat een ziekenhuis ontdekt dat ze wel heel erg afhankelijk zijn van een leverancier van bijvoorbeeld verbandmiddelen. Het ziekenhuis kan deze leverancier dan vragen naar de manieren waarop ze zich bezighouden met BCM. Zo wordt BCM door de gehele supply chain bevorderd.”

De toegevoegde waarde van BCM

Gert Kogenhop maakte furore in de wereld van BCM met de oprichting van BCM+. Vanaf het begin af aan is Gert betrokken bij de implementatie van Business Continuity Management systemen in Nederland. “Door een oud-collega kwam ik voor het eerst in contact met BCM. Dit is echt iets voor jou, zei hij. Een grote fabriek voorzien van een BS25999 (de voorloper van de ISO 22301) managementsysteem en certificering. Zo geschiedde en dit bedrijf werd zo het eerste gecertificeerde bedrijf in Nederland. Daarna heb ik nog talloze bedrijven geholpen met het implementeren van de ISO 22301”, vertelt Gert.

Dat Gert dé autoriteit op het gebied van BCM is in Nederland wordt nog maar eens duidelijk als hij de volgende indrukwekkende cijfers opnoemt. “Ik durf gerust te zeggen dat ik bij 15% van alle bedrijven die in Nederland gecertificeerd zijn, betrokken ben geweest.” Met de komst van Gert haalt Kader het volledige implementatieproces binnen. Van de training Business Continuity Implementer ISO 22301 tot het volledige implementatieproces op weg naar uiteindelijke certificering.

Download brochure

Download hier de brochure van onze opleiding Business Continuity Implementer ISO 22301 en ontvang uitgebreide informatie.

Download brochure
Actueel

Onze nieuwste artikelen

10/04/2024

Zwendel met VCA-diploma's: Arbeidsinspectie maakt zich zorgen

Lees verder
10/04/2024

Kader Academy breidt opleidingsaanbod uit met integratie Etop

Lees verder
10/04/2024

Werknemer klaagt werkgever aan voor opgelopen schade, maar wanneer is iets een bedrijfsongeval?

Lees verder
Stel een vraag

Contact

Velden met een * zijn verplicht