Cijfers kunnen niet liegen!

In Nederland ligt het officiële aantal dodelijke arbeidsongevallen in 2014 op 60 (bron Inspectie SZW). Als veiligheidskundige vind ik dit aantal veel te hoog. Toch hoor ik ook nog vaak, ‘dat valt eigenlijk wel mee’. Men verwacht een hoger aantal, meer in de trand van verkeersslachtoffers (CBS-statline: 2015 kende 621 verkeersslachtoffers). Wat men echter niet weet is dat cijfers niet kunnen liegen en bepaald zijn door de definitie van ‘dodelijk slachtoffer’. In Nederland tellen alleen die dodelijke slachtoffers die direct of bijna direct ten gevolge van een arbeidsongeval overlijden. Wanneer een werknemer na enkele dagen in het ziekenhuis te hebben gelegen overlijdt, telt dit niet mee in de cijfers en telt dit als een ziekenhuisopname. Ook arbeidsgerelateerde verkeersslachtoffers tellen niet mee. Zij zijn verkeersslachtoffer. Om over beroepsziekten nog maar te zwijgen!

Het aantal werkgerelateerde dodelijke slachtoffers is ‘waarschijnlijk’ vele malen hoger. Denk ook eens aan een beroepsziekte als kanker. In 2014 zijn er 8.513 meldingen van beroepsziekten geregistreerd door het Nederlands Centrum voor Beroepsziekten (NCvB).  Hoeveel beroepsziekten niet zijn gemeld blijft gissen.

De teller van het aantal slachtoffers met meer dan vier dagen verzuim stond in 2014 op 88.000 (bron Inspectie SZW). Benieuwd naar meer cijfers?

Natuurlijk kunnen cijfers niet liegen, maar leugenaars kunnen soms heel goed cijferen.  Wanneer ik zo het aantal dodelijke slachtoffers bekijk, kijk ik alleen naar het topje van een ijsberg op een mistige zee.

Roelof KleinJan

Actueel

Onze nieuwste artikelen

10/04/2024

Zwendel met VCA-diploma's: Arbeidsinspectie maakt zich zorgen

Lees verder
10/04/2024

Kader Academy breidt opleidingsaanbod uit met integratie Etop

Lees verder
10/04/2024

Werknemer klaagt werkgever aan voor opgelopen schade, maar wanneer is iets een bedrijfsongeval?

Lees verder
Stel een vraag

Contact

Velden met een * zijn verplicht