Veiligheidskunde

De eerste MVK opleiding, best wel even spannend!

Roelof KleinJan aan het woord.

In 2008 zijn we gestart met de eerste Middelbare Veiligheidskunde opleiding. We wilden een aantal collega’s opleiden tot Middelbaar Veiligheidskundige. Naast advies- en certificeringstrajecten op het gebied van arbeidsveiligheid, verzorgden we al verschillende korte opleidingen en trainingen op het gebied van machineveiligheid, gevaarlijke stoffen, veiligheidscultuur en veilig gedrag. De al in huis aanwezige kennis en ervaring bleek een prima basis voor de MVK opleiding.

De losse onderdelen zijn geoptimaliseerd, samengevoegd en aangevuld tot onze MVK opleiding. Mijn veiligheidskundige collega’s wisten heel goed welke kennis en ervaring je als Veiligheidskundige nodig hebt. Zij hebben samen met een aantal docenten de inhoud neergezet. Daarnaast is de examencommissie ingericht en is bij Hobéon SKO, de certificerende instantie, de certificering aangevraagd. De eerste beoordeling door cursisten en Hobéon SKO was natuurlijk best even spannend, maar is naar volle tevredenheid verlopen.

We vonden het erg belangrijk dat ieder onderwerp door een specialist gegeven werd. Iedere vakdocent deelt kennis en ervaring vanuit zijn specialisme. Dat was indertijd best bijzonder en is altijd de kracht van onze opleidingen gebleven. Tien jaar later sta ik hier nog volkomen achter. We leiden op vanuit de praktijk en dat heeft een grote meerwaarde voor onze deelnemers.

Mijn collega Henk Poortman was als hoofddocent bij iedere les aanwezig. Hij bracht waardevol in kaart wat zich tijdens de lessen afspeelde. Daarnaast vroegen wij veel input van de groepen zelf. Dat gebeurt nog steeds. Het meenemen van ervaringen van deelnemers stelt ons in staat de kwaliteit van onze MVK opleiding te borgen en waar mogelijk te verbeteren.

Het volgen van de Middelbare Veiligheidskunde opleiding is intensief en uitdagend, daar zijn we ons terdege van bewust. Deelnemers krijgen op basis van de lessen en opdrachten veel kennis en ervaring mee. Een goede ondersteuning, persoonlijke benadering en de deelnemers centraal stellen vinden we daarbij belangrijk. Ik denk dat deze persoonlijke ondersteuning een van onze sterke punten is. We helpen deelnemers zowel bij hun groei als professional als bij hun persoonlijke groei. Dat maakt ons uniek.

Zelf heb ik veel van de eerste lesdagen gegeven. Ik vind het erg gaaf om te zien dat deelnemers heel anders naar hun werkomgeving gaan kijken. Zij zetten een ‘risicobril’ op. Ze zien risico’s die er altijd al waren, maar die ze nooit eerder zijn opgevallen.

Veel deelnemers zijn enthousiast over hun scriptie. De kers op de taart is dat onze deelnemers regelmatig genomineerd zijn voor scriptieprijzen en deze al meerdere malen gewonnen hebben. Voor mij het bewijs dat onze MVK opleiding al tien jaar lang een kwalitatief goede opleiding is.

In de afgelopen tien jaar is er van alles veranderd op de arbeidsmarkt, zo is de aandacht voor arbeidsveiligheid alleen maar gegroeid. Ieder jaar verlaten gepassioneerde Veiligheidskundigen met een diploma op zak ons pand. Allemaal met enthousiasme, wilskracht en passie voor het vak. Zo dragen we er samen aan bij dat werkend Nederland een stukje veiliger wordt. Dat is iets waar ik enorm trots op ben!

Roelof KleinJan, mede-eigenaar Kader, Bureau voor kwaliteitszorg b.v.

Wij zijn op zoek naar leuke verhalen uit het vakgebied. Ben jij Veiligheidskundige en heb jij te maken met bijzondere omstandigheden? Of ben je gewoon enorm trots op je werk? Vertel ons dan jouw verhaal!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Inschrijven nieuwsbrief

Het laatste nieuws binnen ons mooie vakgebied als eerste in jouw mailbox? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Veelgestelde vragen

Gerelateerde artikelen