Veiligheid & Gezondheid

“De spelregels worden echt veranderd”

Vanaf 1 januari 2021 gaat het vernieuwde beleid ten aanzien van externe veiligheid van kracht. Om bedrijven goed voor te bereiden op deze wetswijziging organiseert Kader samen met Oostkracht10 een cursus over dit nieuwe beleid aangaande omgevingsveiligheid.

Dirk Jan de Boer, mede-eigenaar en senior-adviseur bij Oostkracht10, is de docent tijdens deze cursus. Kader interviewde hem over zijn drijfveren voor veiligheid en zijn drijfveer voor het geven van deze cursus in het bijzonder.

Jongensdroom

Dirk Jan de Boer heeft een achtergrond als milieukundige. “Na deze opleiding, ging een jongensdroom in vervulling, ik kreeg een baan bij de brandweer”, aldus Dirk Jan. Na werkzaam te zijn geweest als adviseur gevaarlijke stoffen bij de brandweer en les te hebben gegeven op de Hogeschool Saxion in Deventer bij de opleiding Integrale Veiligheidskunde, startte Dirk Jan als ZZP-er en sinds 2018 is hij mede-eigenaar van Oostkracht10. Oostkracht10 is er voor bedrijven en overheden met een uitdaging op het gebied van veiligheid en/of milieu.

Passie voor veiligheid

Als jongen droomde Dirk Jan van een baan bij de reddingsbrigade of bij de brandweer. Als jongen uit het oosten van het land was de zee wat ver, dus werd het de brandweer. “Ik heb altijd een passie gehad voor veiligheid, maar dan wel in de combinatie met avontuur. De maatschappelijke relevantie van veiligheidsthema’s spreekt mij erg aan.”

Externe veiligheid

Op de vraag waar externe veiligheid precies over gaat, is Dirk Jan duidelijk. “Externe veiligheid gaat in de kern over de balans tussen opslag en transport van gevaarlijke stoffen enerzijds en onze ambities voor veilig wonen en werken anderzijds. De ruimte in Nederland is beperkt, dus een 100% veilige afstand aanhouden, wat in sommige Europese landen  gebeurt, is per definitie onmogelijk. Externe veiligheidsrisico’s zijn de kansen op ongevallen met gevaarlijke stoffen, bijvoorbeeld tijdens transport over weg, water of spoor. Deze risico’s zijn grofweg in te delen in brand-, explosie en gifwolkrisico’s. Gelukkig hebben we deze industriële risico’s bij de bron behoorlijk onder controle. Echter, als er een ongeval plaatsvindt, heeft dit vaak een heel groot effect.

Vergunningsaanvragen

Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat heeft per 1 januari 2021 een nieuw beleid aangekondigd. De omgang met de risicomaat ‘groepsrisico’ gaat veranderen, waardoor bijvoorbeeld vergunningsaanvragen mogelijk anders beoordeeld worden. In de afgelopen 1,5 jaar zijn de overheden al bijgeschoold op de vernieuwing van dit beleid. Om bedrijven die werken met gevaarlijke stoffen ook bekend te laten raken met de nieuwe wetgeving is het belangrijk dat zij nu bijgeschoold worden. “Mijn doel tijdens de cursus is dat de deelnemers het nieuwe stelsel begrijpen en dat zij hun juridische positie daarin kennen. Zodat zij tijdens de gesprekken, die de komende tijd ongetwijfeld gevoerd gaan worden, goed beslagen ten ijs komen. De overheid is al gestart al met het inschatten van de consequenties, nu is het de hoogste tijd dat bedrijven dit ook gaan doen.”

Voorbereid op de toekomst

Tijdens de cursus Externe Veiligheid wil Dirk Jan de deelnemers prikkelen om na te denken over de consequenties van de wetswijziging voor hun bedrijf. “In bepaalde gevallen zou het zelfs goed zijn om veranderingen in processen in 2020 al door te voeren. Voor bedrijven die werken met gevaarlijke stoffen en goed voorbereid willen zijn op de nabije toekomst, zal deze cursus van grote waarde zijn.”

Meer informatie over de cursus vindt u hier.

Inschrijven voor de cursus Externe Veiligheid kan via deze link. 

Inschrijven nieuwsbrief

Het laatste nieuws binnen ons mooie vakgebied als eerste in jouw mailbox? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Veelgestelde vragen

Gerelateerde artikelen