Veiligheidskunde

Dea Snoeijer: van tekenaar naar veiligheidskundige

Het verhaal van Dea Snoeijer is een goed voorbeeld van kansen creëren en grijpen. Dea heeft 22 jaar bij de Provincie Noord-Holland gewerkt. Eerst als tekenaar van bruggen, viaducten en andere constructies. Deze rol sloot goed aan bij de door haar gevolgde opleidingen, MBO Weg- en Waterbouw en HBO Bouwkunde. Na deze functie is ze doorgegroeid naar toezichthouder, bestekschrijver, adviseur en technisch manager. In 2015 begon ze met de ontwikkeling van veiligheidsmanagement in bouw- en infraprojecten en de veiligheidscultuur bij de provincie.

BVK als opstap

Dea: “Samen met collega’s en het management van de organisatie stelden we de veiligheidsdoelen op en gelukkig kon ik mijn werkgever ervan overtuigen dat we – om deze doelen te bereiken – meer kennis in huis moesten halen. Deze kans liet ik natuurlijk niet aan mijn neus voorbij gaan. Om inzicht te krijgen in het vak van veiligheidskundige ben ik daarom gestart met de Basis Veiligheidskundige Opleiding (BVK). Dit smaakte vervolgens naar meer, vandaar de vervolgstap naar de Hogere Veiligheidskundige Opleiding (HVK).”

Kader als opleider

Dea: “Na de opleidingen ben ik me veel bewuster geworden van mogelijke gevaren en de mogelijkheden om risico’s te beheersen. De belangrijkste les die ik geleerd heb is dat je veiligheid niet in je eentje kunt organiseren. Het is teamwork, waarbij je als veiligheidskundige adviseert aan degene die eindverantwoordelijk is. Ik heb veel geleerd van de deskundigen vóór en in de groep, bijvoorbeeld over mijn eigen professionele handelen en over de toepassing van de wet.”

Meldpunt veiligheid

Aan het einde van de opleiding start het scriptietraject. Dea kijkt hier goed op terug. “De begeleiding was erg leuk en de feedback vond ik inhoudelijk sterk, zowel van de mentor gedurende het traject als van de examinatoren na afloop van de verdediging. Het doel van mijn onderzoek was om inzicht te krijgen in (bijna)-ongevallen. Het resultaat is dat ik een meldpunt veiligheid heb geïmplementeerd.”

Overstap naar Rijksvastgoedbedrijf

Na zich 22 jaar voor de Provincie Noord-Holland te hebben ingezet, is Dea per 1 oktober 2019 gestart bij Rijksvastgoedbedrijf. “Mijn officiële functienaam is Expert Vastgoed en Infrastructuur, in de wandelgangen ben ik expert veiligheid in projecten. Ik zit aan tafel bij verschillende projecten in integrale expertteams en ik word ingevlogen als expert bij veiligheidsvraagstukken. Ik zit nu aan de andere kant van de tafel, in de rol van externe adviseur. Het is leuk om projectteams te helpen met het maken van de juiste keuzes, zodat een project veilig uitgevoerd kan worden en het bouwwerk later ook veilig onderhouden kan worden. Ik durf wel te stellen dat ik door mijn ervaringen uit het werkveld én de opleidingen heel goed mijn mannetje sta.”

Inschrijven nieuwsbrief

Het laatste nieuws binnen ons mooie vakgebied als eerste in jouw mailbox? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Veelgestelde vragen

Gerelateerde artikelen