In de rubriek ‘Digitaal lesgeven’ leest u ervaringen van onze deelnemers en collega’s, hierbij kunt u denken aan docenten, examinatoren en onze onderwijskundige. Hoe ervaren zij het digitaal lesgeven? Collega’s denken samen met deelnemers in oplossingen en dat delen we graag. We hopen u op deze manier een ‘kijkje in onze keuken’ te geven.
De coronacrisis vraagt van ons allemaal de nodige creativiteit. Dit geldt ook voor Jantine, in haar rol als docent bij Kader. ‘Ik verzorg vakken in de zogenaamde ‘soft skills’-hoek. Hieronder vallen o.a. adviesvaardigheden, interviewen en presenteren. Skills die je, zo is mijn visie, leert door te oefenen, oefenen en oefenen. Leren door te doen dus!’
Interactie tijdens online les
Mijn uitgangspunt bij deze Communicatieve Vaardighedenlessen is om zoveel mogelijk de interactie op te zoeken met de deelnemers. En laat dat nou net de uitdaging zijn bij het online lesgeven. Hoe ik met deze uitdaging om ga, vertel ik je graag in dit artikel.
Nadelen van online lesgeven
Ik kom erachter dat met enige creativiteit een les ‘soft skills’ ook online zinvol kan zijn. Ja, er zitten nadelen aan online lesgeven. Het oogcontact met de deelnemers bijvoorbeeld mis ik. Ook de non-verbale communicatie van de deelnemers vind ik een gemis. De lichaamstaal van de deelnemers geeft mij vaak inzicht in hoe de deelnemers in ‘de wedstrijd’ (in dit geval in de les) zitten. Is het interessant voor ze wat ik vertel? Is het misschien tijd voor een korte pauze? Kunnen ze me nog volgen? Tja, dat werkt toch anders vanaf een beeldscherm, want niet elke deelnemer heb je continu in beeld.
Activerende werkvormen
Om deze nadelen niet al te zwaar te laten wegen heb ik een aantal geschikte activerende werkvormen in mijn online lessen gevoegd. Ten eerste houd ik bij wie ik allemaal al een keer het woord gegeven heb om een vraag te beantwoorden of een toelichting te geven op een aspect uit de les. Op die manier probeer ik de deelnemers allemaal bij de les te houden. Ook houd ik gedurende de les de chat goed in de gaten om te zien wat er speelt in de groep zodat ik daar vervolgens op kan inspelen gedurende de les. Daarnaast laat ik de deelnemers in tweetallen met elkaar videobellen om een bepaalde opdracht samen uit te voeren. Dit vraagt een gedetailleerde uitleg van de opdracht met daarbij een heldere omschrijving welke verwachtingen je als docent van de deelnemers hebt. Zodra dat goed staat, kunnen de deelnemers aan de slag en werkt het over het algemeen heel goed. Verder deel ik de groep af en toe in kleine groepjes in zodat ze elkaar via een online platform ‘ontmoeten’ voor bijvoorbeeld het uitvoeren van een rollenspel. Deze afwisseling maakt een lesdag voor de deelnemers actiever en daarmee boeiender.
Een trap af en ik ben thuis
Een groot voordeel van het online lesgeven: ik ben gewend een lange reistijd te hebben van en naar een lesdag. Nu loop ik na de les één trap af en sluit ik me aan bij mijn gezin! Toch kijk ik er naar uit om weer terug te gaan naar de situatie vòòr Corona en lekker actief met de deelnemers in eenzelfde ruimte aan de slag te gaan met hun communicatieve vaardigheden. Tot die tijd doe ik mijn best de lessen zo zinvol mogelijk te laten zijn via de online weg.
Wilt u weten hoe een digitale lesdag er uit ziet? Download dan de factsheet digitaal lesgeven. Download factsheet >