In de rubriek ‘Digitaal lesgeven’ leest u ervaringen van onze deelnemers en collega’s, hierbij kunt u denken aan docenten, examinatoren en onze onderwijskundige. Hoe ervaren zij het digitaal lesgeven? Collega’s denken samen met deelnemers in oplossingen en dat delen we graag. We hopen u op deze manier een ‘kijkje in onze keuken’ te geven.
De verspreiding van het coronavirus en de getroffen maatregelen zetten het werkende leven behoorlijk op zijn kop. Zo ook voor de opleidingen van Kader. Jenny Haase is als Business Unit Manager verantwoordelijk voor de BU opleidingen. Na een aantal weken waarin digitaal lesgegeven wordt, deelt ze graag haar ervaringen.
‘Ondanks dat we het al een tijdje zagen aankomen, was het best even schrikken toen besloten werd dat de opleidingen in de ‘fysieke vorm’ geen doorgang konden vinden. Als opleider geven wij uiteraard gehoor aan het advies van de autoriteiten en beperken we fysiek contact. De veiligheid en gezondheid van onze deelnemers, opdrachtgevers en medewerkers staat immers voorop.
Het heeft echter heel wat werk gekost om binnen heel korte termijn alle opleidingen om te vormen tot digitale opleidingen. Zoals mijn collega Jantine al schreef, vraagt dit om de nodige creativiteit en flexibiliteit. Er is keihard gewerkt, waardoor we de maandag na de bekendmaking van de maatregelen al zijn gestart met online lesgeven.
Een goede voorbereiding
Kwalitatief onderwijs op afstand staat of valt met een goede voorbereiding. Daarom helpen we deelnemers stap voor stap in het proces. Voorafgaand aan een training krijgt iedereen een officiële uitnodiging met een link en uitleg hoe deel te nemen. Komen deelnemers er niet uit? Onze servicedesk is altijd bereikbaar voor vragen en hulp.
Positieve feedback
Natuurlijk lopen we tegen uitdagingen aan, maar die lossen we ze goed mogelijk op. Met in ons achterhoofd altijd het belang van de deelnemers. Zoals Luuk Fiet – Onderwijskundige ook al zei; Er gaat wel eens wat fout, maar we blijven ontwikkelen. Gelukkig merken ook deelnemers dit. Samen met onze deelnemers en docenten worden we steeds vaardiger in deze nieuwe vorm en dit wordt gewaardeerd door onze deelnemers.
Werkwijze
Het platform Microsoft Teams was een bewuste keuze. We hebben verschillende onderzoeken gedaan en voor ons was dit de beste optie. Iedere docent is gekoppeld aan een buddy. De docent kan voor het begin van de lesdag zijn verbinding (geluid/kwaliteit/delen bureaublad etc.) testen via de buddy. Tevens kunnen de docenten en de buddy in aanloop van de les verschillende aanvullende tools testen, of dat geschikt is voor een lesdag. De buddy ondersteunt de docent gedurende de gehele lesdag.
Iedere vrijdag delen we tips en tricks met docenten over de mogelijkheden van het digitaal lesgeven. Zo blijven we ontwikkelen en verbeteren. Wilt u meer weten over het digitaal lesgeven? Onze werkwijze hebben we ook beschreven in het factsheet ‘digitaal lesgeven’.
Elkaar scherp houden
Wanneer ik nu, een aantal weken later, terugkijk op die eerste periode kan ik alleen maar trots zijn op hetgeen we als Kader – en zeker in samenwerking met onze deelnemers en docenten – hebben neergezet. Deze situatie is nieuw voor ons allemaal, maar samen houden we elkaar scherp. We leren van uw ervaringen en zijn altijd benieuwd naar hoe het nog beter kan. We evalueren constant en vinden passende oplossingen om de opleidingen en trainingen voort te kunnen zetten.
Vooruitblik
Kijkend naar het digitaal lesgeven in de (nabije) toekomst, denk ik dat het perspectief tweezijdig is. We zullen de huidige methodiek verder blijven ontwikkelen en hier stappen in maken. Tevens kijken we – net als veel organisaties – vooruit met de vraag hoe we fysiek weer les kunnen geven. Welke maatregelen moeten we nemen? Hoe geven we les in de anderhalve-meter-maatschappij? Samen met externe locaties ontdekken we mogelijkheden en alternatieven. Voor onze eigen opleidingslocaties ligt een plan klaar.
Voor iedereen is het een uitdagende tijd zowel privé als zakelijk en soms is de balans een uitdaging. Echter mogen we in deze tijd ook stil staan bij de mooie momenten. Deze hebben we gezamenlijk ook gehad de afgelopen periode. Of het nou een lesdag digitaal omzetten is, uw organisatie klaarstomen voor de nieuwe methodiek die ingaat op 1-1-21, u de volgende stap hebt genomen in uw carrière, uw examen met een mooie voldoende hebt afgrond, u uw welverdiende diploma in ontvangst mocht nemen of dat vader en dochter samen de nieuwe leervormen eigen maken aan de keukentafel, het zijn mooie momenten die ons verder brengen.
In de rubriek ‘Digitaal lesgeven’ hebben wij u laten zien wat de effecten zijn van de coronamaatregelen op ons dagelijks werk. We zullen de komende tijd ook ervaringen delen van deelnemers aan de opleidingen.
Iedereen (heel team opleidingen, docenten, opdrachtgevers en natuurlijk onze deelnemers) wil ik bedanken voor hun inzet, creativiteit en geduld.
Het gaat iedereen goed!
Wilt u weten hoe een digitale lesdag er uit ziet? Download dan de factsheet digitaal lesgeven.Download factsheet >