Digitaal lesgeven: Ervaringen van John Leenheers – Opleidingsadviseur.

In de rubriek ‘Digitaal lesgeven’ leest u ervaringen van onze deelnemers en collega’s, hierbij kunt u denken aan docenten, examinatoren en onze onderwijskundige. Hoe ervaren zij het digitaal lesgeven? Collega’s denken samen met deelnemers in oplossingen en dat delen we graag. We hopen u op deze manier een ‘kijkje in onze keuken’ te geven.


John Leenheers is opleidingsadviseur en verzorgt verschillende informatieavonden. Binnen de huidige maatregelen vindt de informatieavond digitaal plaats. John deelt graag zijn ervaring.

Het leven is echt behoorlijk veranderd voor iedereen. Het is een dagelijkse rollercoaster geworden. Vorige week dinsdagavond gaf voor mij, achteraf gezien, de beste weergave van deze periode.

Terwijl de wijzers van de klok richting de zeven uur gingen, ben ik vanuit mijn thuiskantoor alles aan het klaar leggen voor de informatieavond, die net als alle opleidingen, digitaal plaats gaat vinden.

Welke informatie gaat de persconferentie brengen en wat is het effect hiervan op de digitale informatieavond, die een half uur later plaats vindt? Het zijn enkele vragen die door mijn hoofd dwalen.

Het is inmiddels kwart over zeven en het hoge woord is eruit, de maatregelen worden verlengd voor vier weken. Een logische keuze, die iedereen aan zag komen, toch? Ik verwacht dat ook de deelnemers aan de informatieavond hier rekening mee hebben gehouden. De presentatie die ik over een kwartier ga geven, dien ik niet meer aan te passen.

Mijn gedachten gaan naar alle mensen die dagelijks in de eerste lijn van onze samenleving hun werkzaamheden uitvoeren. De druk voor hen wordt alleen maar hoger. Mijn optimisme is even wat verder weg gezakt dan normaal en ik baal van de huidige situatie.

Nog een paar minuten voordat de informatieavond start. Eén voor één begroeten mijn collega Erna van den Broek en ik de deelnemers, digitaal uiteraard. We verzoeken de deelnemers om hun geluid uit te zetten en vragen te plaatsen in de chat.Tijdens de presentatie komen de eerste vragen binnen. Erna beantwoord ze, en ik neem ze mee in de presentatie. Deze gaat achteraf namelijk naar de deelnemers verstuurd worden. Ze kunnen op deze manier alle antwoorden nog eens teruglezen. Wel zo fijn!

Drie kwartier later zijn alle vragen beantwoord. De reacties zijn erg positief. Zeker op dat moment, vinden Erna en ik dat erg fijn om te horen dat de presentatie duidelijk was. Samen evalueren we de avond. We sluiten af met een zeer positief gevoel.

Het blijft gaaf om geïnteresseerden te helpen bij het maken van de juiste opleidingskeuze. Binnen enkele uren is mijn gevoel geheel gedraaid. Waar ik in het begin van de avond nog een beetje baalde, ben ik nu volop positief. Wat een verschil!

In deze bijzondere periode wens ik u veel succes en sterkte! Ook wanneer u, net als ik, soms een beetje baalt van de gehele situatie.

Wilt u weten hoe een digitale lesdag er uit ziet? Download dan de factsheet digitaal lesgeven.Download factsheet >

Inschrijven nieuwsbrief

Het laatste nieuws binnen ons mooie vakgebied als eerste in jouw mailbox? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.