In de rubriek ‘Digitaal lesgeven’ leest u ervaringen van onze deelnemers en collega’s, hierbij kunt u denken aan docenten, examinatoren en onze onderwijskundige. Hoe ervaren zij het digitaal lesgeven? Collega’s denken samen met deelnemers in oplossingen en dat delen we graag. We hopen u op deze manier een ‘kijkje in onze keuken’ te geven.
De coronacrisis vraagt om de nodige flexibiliteit van zowel medewerkers als cursisten. Dat geldt ook voor Luc, als opleidingscoördinator bij Kader. ‘Ik verzorg de planning voor trainingen en opleidingen en ben daarnaast een tussen- en contactpersoon voor docenten, leslocaties en cursisten voor, tijdens en na een opleiding’.
Ongemakken thuiswerken / digitale lessen
Enkele cursisten gaven vooraf aan dat het volgen van online lessen niet mogelijk is met kinderen om hen heen, en dat snap ik. Het vraagt enige flexibiliteit die in de thuissituatie toepasbaar moet zijn. Voor mij persoonlijk: voordat dit virus naar boven kwam, had ik in mijn werkzaamheden al ‘op afstand’ contact met cursisten. In die zin is mijn werk dus niet erg veel veranderd. Ik kan mijn werk ‘gewoon’ blijven doen en blijf de contactpersoon die ik altijd was.
Wel waren er enige ongemakken door van het ene op het andere moment thuis te werken. Ergonomisch gezien was thuiswerken aanvankelijk niet ideaal. Werken op een stoel uit de eetkamer deed mijn rug protesteren. De bureaustoel van kantoor heb ik maar niet geprobeerd mee te krijgen op de fiets naar huis. Gelukkig heb ik inmiddels een oude bureaustoel kunnen vinden en is dat probleem verholpen. Qua ongemakken blijft het dus vooral bij praktische zaken zoals de bureaustoel en bijvoorbeeld het gemis van een (goede) printer. Daarnaast dient het een en ander thuis afgestemd te worden, aangezien mijn vrouw in het onderwijs werkt en dus ook vanuit huis werkt. Het is schipperen wie op welk moment van de dag voor de kinderen (0 en 3 jaar) zorgt.
Gelukkig krijgen we verder vooral positieve geluiden te horen wat betreft de online lessen.
Voordelen thuiswerken / digitale lessen
Zoals bekend verzorgen we de meerderheid van onze opleidingen via Ms Teams. Ik was aan het begin eerlijk gezegd een beetje sceptisch of de kwaliteit van de lesdagen niet achteruit zou gaan. Ik heb echter meerdere online lessen als toeschouwer ‘bijgewoond’ en kwam al snel tot de conclusie dat dat zeker niet het geval is. De interactiviteit tussen cursisten blijft aangezien er via de chat én webcam vragen gesteld kunnen worden. In sommige lessen werden voor mijn gevoel zelfs meer vragen gesteld dan tijdens klassikale lessen die ik eerder bijwoonde. Een chat of webcam is wat dat betreft laagdrempelig om een vraag te stellen, waar cursisten zich tijdens een klassikale les nog weleens proberen te verbergen.
Ik heb meerdere cursisten gesproken die het prettig vinden om vanuit huis een opleiding te volgen. Het scheelt hen veel reistijd dat levert dus meer tijd met hun gezin op. Ms Teams is dusdanig gebruiksvriendelijk dat praktisch iedereen met een computer en een internetverbinding de lessen online kan volgen zonder zware programma’s te hoeven installeren. Het wijst zich allemaal vanzelf.
Wat natuurlijk het allerbelangrijkste is: we kunnen continuïteit bieden, eigenlijk al vanaf het moment de start van de gedeeltelijke lockdown. Gelukkig werd dat duidelijk gewaardeerd door de cursisten. Daarnaast zorgt de continuïteit ervoor dat we als medewerkers niet (tijdelijk) zonder werk komen te zitten, waar we ook richting onze werkgever dankbaar voor mogen zijn in deze tijd.
Voor mij persoonlijk heeft het thuiswerken enige voordelen, je leert nog efficiënter met je tijd om te gaan, kunt geconcentreerder een planning maken en bent flexibeler in het huishouden. Daarnaast ben je dichtbij je gezin en hebt uiteindelijk meer tijd voor hen, alhoewel dat eerlijk gezegd ook op de zenuwen werkt af en toe.
Terug naar ‘normaal’
Al met al hoop ik dat we binnenkort weer ‘gewoon’ naar het werk/kantoor kunnen. Dat ik weer kan zeveren over voetbal en slechte tv-programma’s met collega’s en we ook de praktische trainingen weer kunnen opstarten. Echter is het roeien met de riemen die we hebben en ik denk dat we dat met zijn allen goed doen, wat maar weer bewijst hoe flexibel mensen gelukkig zijn!
Wilt u weten hoe een digitale lesdag er uit ziet? Download dan de factsheet digitaal lesgeven. Download factsheet >