In de rubriek ‘Digitaal lesgeven’ leest u ervaringen van onze deelnemers en collega’s, hierbij kunt u denken aan docenten, examinatoren en onze onderwijskundige. Hoe ervaren zij het digitaal lesgeven? Collega’s denken samen met deelnemers in oplossingen en dat delen we graag. We hopen u op deze manier een ‘kijkje in onze keuken’ te geven.
Luuk Fiet is nauw betrokken bij de digitale lesdagen. Hij deelt graag zijn onderwijskundige visie hierop.
Toen de huidige ‘intelligente lockdown’ een feit werd voor heel Nederland, betekende dit automatisch iets voor onze opleidingen. Wat nu? Gelukkig was hier binnen het team al over gesproken. In één weekend is er keihard gewerkt om alle opleidingen door te laten gaan. Denk aan het opstellen van een planning en het afstemmen met docenten. De maandag na het bekend maken van de maatregelen zijn we direct gestart met het digitaal aanbieden van de opleidingen.
Het buddysysteem
Binnen Kader hanteren we een buddysysteem. Dat houdt in dat een docent altijd wordt gekoppeld aan een collega van Kader. Deze buddy is verantwoordelijk voor het organiseren van de vergadering in Teams en kijkt en luistert gedurende de lesdag mee. De presentie wordt bijgehouden, evenals de chatberichten en opnames van de lesdagen. Dus eigenlijk alle werkzaamheden die erbij komen kijken, anders dan het lesgeven zelf. Dat doet de docent.
Zeker een kwartier voor de start van de lesdag ontvangen de deelnemers een link voor deelname. De kandidaten die de les volgen hoeven vervolgens alleen op de link te klikken om in teams deel te nemen aan de les. Vooraf hebben zij ook een uitgebreide instructie van ons ontvangen. Een goede voorbereiding is het halve werk, zal ik maar zeggen.
Positieve ervaringen
Na een aantal weken zijn de meeste deelnemers vrijwel allemaal zeer positief. Uiteraard moeten we kritisch blijven en kijken hoe we onze dienstverlening kunnen verbeteren. Er gaat heus wel eens iets fout. Maar het belangrijke is dat je met elkaar naar een oplossing zoekt. En die wordt eigenlijk altijd wel gevonden. Kandidaten geven aan dat dit ook weer nieuwe ideeën of nieuwe perspectieven kan opleveren. Verder zijn veel kandidaten blij dat de opleiding gewoon doorgaat. En daar ben ik best trots op!
De verwachting is dat de lesdagen ook voorlopig digitaal blijven doorgaan. In ieder geval tot de rijksoverheid besluit om de maatregelen op te schorten. Gezien de lange termijn willen we graag kwalitatief blijven verbeteren om onze kandidaten de beste lesdagen aan te kunnen bieden.
Een van de struikelblokken is de mate van interactie tijdens de lesdagen. Je wilt zoveel mogelijk interactie houden, zoals kandidaten van ons zijn gewend. We proberen de opdrachten zoveel mogelijk in groepsverband aan te bieden, waarbij de groep wordt opgedeeld in kleinere groepen. De docent gaat dan de groepen langs voor feedback. Daarnaast zetten we Kahoot in, wat niet alleen de interactie bevorderd, maar ook nog eens inzichtelijk kan maken of de leerstof goed bij de kandidaten is geland.
Goede voorbereiding
Er zijn al ontzettend veel tips en instructies opgesteld. Vanuit Kader zelf, maar ook via internet zijn talloze gidsen en tips opgesteld voor zowel het thuiswerken als het werken met digitale oplossingen.
Daarom is de beste tip misschien wel: Zorg voor een goede voorbereiding en zorg dat u weet hoe u te werk kunt gaan! Uiteraard kunt u met vragen bij ons terecht.
Wilt u weten hoe een digitale lesdag er uit ziet? Download dan de factsheet digitaal lesgeven.Download factsheet >