In de rubriek ‘Digitaal lesgeven’ leest u ervaringen van onze deelnemers en collega’s, hierbij kunt u denken aan docenten, examinatoren en onze onderwijskundige. Hoe ervaren zij het digitaal lesgeven? Collega’s denken samen met deelnemers in oplossingen en dat delen we graag. We hopen u op deze manier een ‘kijkje in onze keuken’ te geven.
Vanuit zijn rol als Onderwijskundige is er de afgelopen maanden veel op het bordje van Luuk Fiet terecht gekomen. De coronamaatregelen hebben flink invloed gehad op zijn werkzaamheden. Nu de hele maatschappij het afgelopen jaar overhoop is gegooid, heeft dit voor het werk als onderwijskundige binnen BU-opleidingen ook wat voeten in de aarde gehad.
Voor het optimaal verzorgen van opleidingen speelt er veel achter de schermen. In maart 2020 konden we vrijwel van de één op de andere dag overstappen op digitaal lesgeven, doordat er snel knopen zijn doorgehakt, goed werd gecommuniceerd en de mogelijkheden werden gefaciliteerd. En dan is het ook vooral een kwestie van ‘gewoon doen’. In april heb ik al eerder geschreven over de digitale manier van lesgeven van Kader. Wij maken bijvoorbeeld gebruik van een Buddy-systeem. Hoe dit precies in zijn werk gaat, lees je hier.
Onderwijskunde
Voor mij als onderwijskundige houdt het digitaal lesgeven bijvoorbeeld in dat er een procedure opgesteld moet worden hoe er goed digitaal kan worden lesgegeven. Er zijn instructies opgesteld over hoe alles werkt, alvast praktische tips gegeven en collega’s op weg geholpen. Ook moeten er planningen worden opgesteld en ga zo maar door. We werken keihard om de kwaliteit van lessen te behouden. Het is dan ook goed om te horen dat veel deelnemers dit opmerken en zeer positief reageren. We merken dat deelnemers het, zeker in deze tijd, belangrijk vinden om zichzelf te blijven ontwikkelen.
Tot op de dag van vandaag blijft het dagelijkse kost om de opleidingen samen met mijn collega’s draaiende te houden en daarbij de kwaliteit te borgen. Het voordeel is dat ik veel verschillende collega’s in korte tijd heb zien lesgeven. Bijvoorbeeld ook van de recent gestarte opleiding tot KAM-Coördinator. Daar ben ik iedere week bij aanwezig geweest, zodat ik goed contact onderhoud met de docenten en zicht blijf houden op de inhoud van de opleiding. Dit doe ik bij zowel fysieke als bij digitale opleidingen. Graag zie ik vanuit mijn rol namelijk dat de lesdagen inhoudelijk goed op elkaar aansluiten en er een duidelijke structuur aanwezig is. Hetzelfde geldt voor de opdrachten die bij een opleiding horen. Ook probeer ik te ondersteunen door tips mee te geven voor de praktische uitvoering van de lesdagen.
Natuurlijk speelt dit ook voor andere opleidingen, digitaal verzorgd of niet. Er zijn namelijk altijd verbeteringen door te voeren t.a.v. lesinhoud, examens, praktische opdrachten, scripties en ga zo maar door. We vinden het belangrijk om opleidingen te blijven door ontwikkelen. Hierdoor volgt u een opleiding die actueel is en blijft en waarbij de kwaliteit is geborgd. Het mooie is dat we ons hiermee als Kader zijnde écht kunnen onderscheiden met alle expertise die we in huis hebben.