Hoi Iris! Leuk om je te spreken. Wat is jouw rol bij Kader?
“Ik ben docente bij de opleiding Energieprestatie Woningen Basismethodiek en Energieprestatie Woningen Detailmethodiek. Vanaf april komt daar de opfriscursus voor gediplomeerde adviseurs bij. Het delen van mijn passie doe ik met veel plezier, na een dag lesgeven bruis ik van de energie! Ook mag ik meebouwen aan de invulling van de opleidingen – iets wat ik superleuk vind om te doen, omdat je als docent vaak afhankelijk bent van andermans lesmethoden.”
Welke onderwerpen zijn lastig voor cursisten?
“De grootste uitdaging is zonder twijfel het opnameprotocol ISSO 82.1, gebaseerd op de NTA 8800. Een dikke pil met veel interpretatiegevoelige onderwerpen, zoals: welke installaties kun je tegenkomen? Hoe bouw je een dossier volgens de regels op? Welke richtlijnen moeten we daarbij volgen? Vooral zij-instromers moeten flink aan de bak, maar tijdens de cursus help ik ze daar wegwijs in te maken.
Maar deelnemers leren ook veel van elkaar, zeker als ze verschillende achtergronden hebben. Cursisten uit de installatietechnische hoek brengen vanuit hun professie bijvoorbeeld expertise mee in een groep. Bouwkundigen hebben weer veel verstand van kozijnen en beglazing. Maar ook zij-instromers zorgen met hun frisse blik weer voor verrassende gespreksonderwerpen. Die diversiteit zorgt ervoor dat ik zelf ook bij leer.”
Wat zijn belangrijkste ontwikkelingen?
“Sinds 1 januari 2021 is er een nieuwe methode (De NTA 8800) geïntroduceerd voor het bepalen van energielabels voor gebouwen. Dit label geeft beter inzicht in de energiezuinigheid van het gebouw: zowel voor nieuwbouw, bestaande bouw, woningbouw en utiliteitsbouw. Eerder waren dit twee instrumenten.
De nieuwe methodiek is betrouwbaarder, nauwkeuriger en bruikbaarder. Hierdoor kun je energielabels nog gedetailleerder opnemen en krijg je een realistischer beeld van de werkelijkheid.”
Wat doe jij zoal als detailadviseur?
“Als detailadviseur maak ik bouwbesluitberekeningen en verzorg ik energielabels op basis van een BENG-berekening (Bijna Energie Neutrale Gebouwen), vooral voor nieuwbouw. Hoewel er eerder een splitsing tussen nieuwbouw en bestaande bouw was, werd dit twee jaar geleden op één hoop gegooid.
Een verandering waar ik blij mee ben. Als detailadviseur nieuwbouw maak ik namelijk berekeningen op basis van tekeningen en zit ik fulltime op kantoor. De locatiebezoeken van bestaande bouw maken mijn werk een stuk dynamischer.”
Op welke manier ben je als detailadviseur betrokken bij omgevingsvergunningen?
“Tijdens het verstrekken van de omgevingsvergunningen ben ik op twee momenten betrokken: bij de energieprestatieberekening vooraf en bij de uiteindelijke oplevering. Bij projectontwikkelaars zie je tussen die momenten nauwelijks verschil, je kunt namelijk niet label A beloven en bij de oplevering aan je klant label B verkopen. Bij particulieren zie ik vaker verschil, daar weegt het financiële plaatje een stuk zwaarder. Zij zullen eerder concessies doen, bijvoorbeeld in installaties.”
Wat was jouw meest bijzondere project als detailadviseur?
“Mijn meest bijzondere project was voor een onbekende opdrachtgever. Op de betreffende locatie stond al een prachtige woning, maar die werd afgebroken en voor een paar miljoen euro opnieuw gebouwd. Het werd een enorme villa, inclusief landingsplatform voor een helikopter! Ik ben nog steeds razend benieuwd wie hier nu woont. Misschien wel een lid van het koningshuis, of iemand van de familie Heineken.”
Hoe verwerk je praktijkervaring in je lessen?
“Ik geef soms hele basale tips, zoals: zodra je door de voordeur stapt, loop je meteen door naar zolder. Vanaf daar begin je – stapsgewijs – met je meting en het maken van foto’s. Dat klinkt eenvoudig, maar na afloop heb je soms wel tweehonderd foto’s. Zo’n eenvoudige tip scheelt je een hoop uitzoekwerk om alle foto’s met de ruimtes van de woning te matchen.”
Daarnaast zullen er altijd mensen zijn die het randje opzoeken. In energieneutrale gebouwen mag je bijvoorbeeld niet aangesloten zijn op een gasbedrijf. Mijn opdrachtgever kwam daardoor op het idee een propaantank in de tuin te zetten. Vindingrijk, maar zo voldeed hij niet aan het label.
Hoe graag hij zijn idee ook wilde uitvoeren, op zulke momenten moet één ding duidelijk zijn: jij bent de adviseur en wordt gevraagd om je expertise. Je bent er niet om iemand te vriend te houden. Het belangrijkste is dus om sterk in je schoenen te staan.”