Jij bent werkzaam in een zorginstelling en bent hier één van de BHV’ers. Een collega van jou, die de beheerder van de brandmeldinstallatie is, gaat over een paar maanden met pensioen en aan jou is gevraagd om zijn taken over te nemen. Je bent al langer actief als BHV’er en je hebt meermaals aangegeven dat je geïnteresseerd bent in de techniek en werking van de brandmeldinstallatie (BMI). Daarom is het voor jou geen verrassing dat je bent gevraagd om deze taken over te nemen en zeg je volmondig ‘ja’.
Allereerst ga je in gesprek met je leidinggevende en de collega waar jij de taken van over neemt. Na een goed gesprek hebben jullie allemaal duidelijk wat er van jullie verwacht wordt en zijn er afspraken gemaakt omtrent de overdracht van de werkzaamheden. Tot aan het pensioen van jouw collega voeren jullie de taken van de beheerder brandmeldinstallatie samen uit.
Om goed onderlegd jouw nieuwe werkzaamheden uit te kunnen voeren is er eerst een cursus nodig. Na een aantal aanbieders met elkaar te hebben vergeleken begin je aan de cursus beheerder brandmeld- en ontruimingsalarminstallatie (BMI-OAI). In twee lesdagen krijg jij alle theoretische handvaten om jouw nieuwe werkzaamheden goed uit te kunnen voeren. Deze kennis kun jij direct, onder de vleugels van je ervaren collega, in de praktijk brengen.
Vandaag ga jij met je vertrekkende collega het maandelijks onderhoud uitvoeren, daarnaast doen jullie een controleronde. Na een bakje koffie en het doorspreken van de taken gaan jullie op pad. Als eerste gaan jullie naar de brandmeldinstallatie en pakken het logboek erbij. Omdat je op een zorglocatie werkt, is de brandmeldinstallatie direct verbonden met de regionale meldkamer van de brandweer. Je vertrekkende collega heeft een app op zijn telefoon waarmee hij kan aangeven dat de brandmelder in de testmodus staat. Hiermee zorgen jullie ervoor dat de brandweer niet hoeft uit te rukken, wanneer de installatie afgaat. Je collega laat zien hoe je de BMI kunt bedienen en hoe je in het juiste menu kunt komen. Als back up is er nog een verkorte gebruikershandleiding en voor als je er helemaal niet uit kunt komen is er altijd nog de uitgebreide handleiding van de BMI. Nadat je zelf ook de BMI in test hebt gezet en de alarmgevers “uit” hebt gezet, pakken jullie het logboek er weer bij en noteren alvast op en bijzonderhedenlijst dat de installatie ten behoeve maandelijks onderhoud in test is gezet. Je collega legt je uit dat je dit niet allemaal hoeft uit te schrijven maar er met codes wordt gewerkt.
Daarna wordt een storingsmelding voorbereid. Jullie gaan naar de meterkast en de aangegeven groep voor de BMI wordt uitgeschakeld. Terug bij de BMI zie je dat inmiddels een voedingsstoring is aangegeven in het display van de BMI en dat de zoemer op de BMI klinkt. Je collega vraagt of je de betreffende groep in de meterkast weer wilt inschakelen. Nadat je de groep weer bij hebt gezet loop je terug naar je collega en samen kijk je op het display of de storingsmelding verdwijnt. Nadat deze uit het display verdwenen is en de installatie weer “in bedrijf” aangeeft gaan jullie samen een brandmelding maken. Eerst controleren jullie in het menu van de BMI of de alarmgevers nog op uit staan. Daarmee voorkom je dat in het hele gebouw de slow whoops gaan klinken en bewoners en medewerkers in allerijl gaan ontruimen. Om de brandmeldinstallatie te activeren heeft je collega een lange stok gepakt met een rookgas bus erop gemonteerd. Door deze kort over de automatische melder te plaatsen geeft de bus een pufje detectierook af. De brandmeldinstallatie gaat vervolgens in alarm. Dat zie je doordat de led op de melder gaat branden.
Je ziet nog net dat de klapdeur aan het begin van de gang vanzelf dichtgaat en ook zie je de lift in de hal komen waarna de deur van de lift opengaat en open blijft staan. Je collega legt uit dat dit komt door de brandmelding welke jullie zonet gemaakt hebben en dat dit sturingen zijn die vanuit de BMI gemaakt worden. Terug bij de BMI zien jullie dat er een brandalarm is en klinkt de zoemer weer.
Je collega laat zien hoe je de waarden van een automatische melder kunt uitlezen en als de waarden ver genoeg gedaald zijn en het rookgas uit de melder is verdwenen voeren jullie een reset van de BMI uit. Je hoort en ziet de liftdeur weer dicht gaan en samen zetten jullie de (brandwerende) deuren in de gang weer open, waarbij de deuren door de kleefmagneet open worden gehouden. Nu dient er een handbrandmelder geactiveerd te worden om een handbrandmelding te maken.
Voorin het logboek zit een sleuteltje. Deze heb je nodig voor de handelingen aan de handbrandmelder. Aangekomen bij de handbrandmelder drukt je collega op het glaasje en zien jullie een led lampje branden. Dit betekent dat de melder geactiveerd is. Je zult zien dat de branddeuren weer dichtvallen en de liftdeuren weer opengaan. Vervolgens steek je het sleuteltje in het daarvoor bestemde sleutelgat. Door het glaasje dat door jouw collega is ingedrukt weer op de oorspronkelijke plaats te schuiven is de handbrandmelder gereset. Terug gekomen bij de BMI laat je collega zien hoe je via het menu de brandmelding kunt accepteren en de BMI weer reset. Je collega pakt de telefoon erbij en laat zien hoe je via de App kunt controleren of de storings- en brandmeldingen ook bij de meldkamer zijn binnengekomen. Vervolgens haalt hij de BMI weer uit “test”. Als de BMI weer “in bedrijf” staat vullen jullie samen het logboek in waarbij de resultaten worden vermeld.
Als laatste loop je samen nog een ronde door het gebouw waarbij jullie alle deuren die deel uitmaken van een compartimentering weer openzetten door deze tegen de kleefmagneet aan te drukken. Alle nooduitgangen worden gecontroleerd en je kijkt of er brandgevaarlijke situaties zijn en spreekt daar aanwezige collega’s of bewoners op aan.
Terug bij de BMI worden de laatste bijzonderheden nog in het logboek bijgeschreven en wordt voor het herstel van de defecte deurdranger die jullie tijdens de rondgang ontdekt hebben, een monteur gewaarschuwd om deze dranger te komen herstellen.
Al met al hebben de werkzaamheden ruim twee uur in beslag genomen en is het weer tijd om de ochtend af te sluiten met een bakje koffie. Daarna lopen jullie nog even langs bij de leidinggevende en vertellen jullie hoe het is gegaan. Teruggekomen op je eigen afdeling ga je verder met je eigen werkzaamheden.
Wil je meer weten over brandmeldinstallaties? Kijk dan ook eens op de site van de brandweer.