Energie & Duurzaamheid

Energiecoaches kunnen voor wel 15% besparing zorgen

In Nederland heeft ruim een half miljoen huishoudens (om precies te zijn 550.00) te maken met energiearmoede. Huishoudens met een laag inkomen en een woning van slechte energetische kwaliteit. Gemiddeld geven deze huishoudens 13 tot 20 procent van hun inkomen uit aan energie. Binnenshuis kan er flink bespaard worden op energie. Dat is goed voor het milieu en het levert de bewoner geld op. Sommige maatregelen zijn gratis, soms moet er geïnvesteerd worden.

Hoge rekeningen

Ongeveer de helft van de Nederlanders heeft geen vast contract en is of wordt geconfronteerd met een forse prijsverhoging. Gemiddeld genomen zijn mensen bij de vier grote energiemaatschappijen zo’n 30% meer gaan betalen aan elektriciteit en 60% meer aan gas. En de prijzen stijgen nog steeds.

De opleiding Energiecoach van Kader

Gemeenten vormen nieuwe energieteams. In de Energiecoach opleiding leren wij de toekomstig Energiecoach hoe energie bespaard kan worden in woningen. Alles over het energiegebruik van apparaten in huis en over slim verwarmen, over isoleren en over energiebesparende gewoontes. Over subsidies en zonnepanelen. Een Energiecoach kan wel voor 15% energiebesparing zorgen. Na de opleiding kan de Energiecoach een gericht advies aan bewoners geven met als doel een lagere energierekening en verbetering van het wooncomfort. De opleiding Energiecoach is bestemd voor geïnteresseerden met een MBO werk- en denkniveau, die een warm hart voor energiebesparing en verduurzaming in de woning hebben.

Gemeenten

We werken graag samen met gemeenten en corporaties aan energiebesparing voor hun bewoners om de energierekening de baas te worden. Steeds meer gemeenten maken gebruik van deze praktische opleiding om energiecoaches op te leiden. De bespaarde energie blijft immers jaar na jaar weg van de rekening.

Vergelijkingscijfers

In de opleiding Energiecoach gebruiken wij ter ondersteuning de vergelijkingscijfers zoals gepubliceerd bij de Consumentenbond en Milieu Centraal. Deze cijfers worden regelmatig geactualiseerd. Onze docent legt uit hoe het verbruik van apparaten verlaagd kan worden, welke rol isoleren speelt en hoe eenvoudige ingrepen al kunnen leiden tot energiebesparende resultaten. Wij kijken naar de cijfers van de Consumentenbond, CBS, TNO en van Milieu Centraal

Praktijk

Omdat de deelnemer doorgaans geen praktijkervaring met contact met burgers ‘achter de vooreur’ heeft is casuïstiek aan de opleiding toegevoegd. Kader ontwikkelde daartoe voorbeeldvragen die gesteld kunnen worden aan woningeigenaren en huurders. Met behulp van de docent wordt beantwoording geoefend. Na het volgen van deze opleiding weet de deelnemer veel over energiebesparingsoplossingen, de invloed van bewonersgedrag en hoe dit gedrag beïnvloed kan worden. De deelnemer kan gericht adviseren hoe bewoners kunnen verduurzamen en daarmee ook een lagere energierekening kunnen krijgen. Concrete adviezen waardoor vaak direct al kan worden gestart met het besparen van energie.

Download brochure

In onze brochure vind je uitgebreide informatie over de opleiding energiecoach. Heb je na het lezen van de brochure nog vragen, dan staat ons team voor je klaar en komen wij graag met je in contact.

Download brochure >

Inschrijven nieuwsbrief

Het laatste nieuws binnen ons mooie vakgebied als eerste in jouw mailbox? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Gerelateerde artikelen