Energie & Duurzaamheid

Energielabel als onderdeel nieuwe woningtaxatie

Minister Ollongren beantwoordde op 25 maart vragen van het lid Terpstra over het bericht ‘Taxatiebranche werkt samen aan kwaliteitsverbetering woningtaxaties’. Bij een aantal vragen vroeg Terpstra de minister naar de rol en samenhang met het energielabel.

Terpstra richtte zijn vragen vooral op de kosten. Hij vroeg de minister naar de stapeling van de kosten van het energielabel, de bouwkundige keuring en de vernieuwde taxatieregels. “Het nieuwe modeltaxatierapport 2021 is modulair opgebouwd. Daar waar het energielabel of de bouwkundige keuring reeds beschikbaar is, kan de taxateur hier gebruik van maken”, antwoordt de minister. “Ik vind het belangrijk dat taxateurs reeds beschikbare informatie waar mogelijk te gebruiken, om te zorgen dat een consument niet dubbel betaalt voor soortgelijke informatie. Van de sector heb ik begrepen dat dat ook van de taxateur mag worden verwacht”.

Daarnaast wordt voor de uitvoering van het amendement Koerhuis en Terpstra nader onderzocht of het nieuwe energielabel digitaal of met ondersteuning van een energieadviseur op afstand aangevraagd kan worden, zo antwoordt Ollongren. De kosten van het label zijn voor rekening van de verkoper en niet voor de koper of geldverstrekker die een taxatierapport laat opstellen. “Een energielabel is tien jaar geldig en hoeft derhalve niet bij iedere koop opnieuw te worden aangevraagd”.

De minister roept op om in het nieuwe taxatierapport waar mogelijk gebruik te maken van reeds beschikbare data en tevens transparant te zijn over hoe de kosten van het rapport zijn opgebouwd. “Ik zal de kostenontwikkeling van het nieuwe taxatierapport volgen en waar nodig het gesprek met de sector hiervoor aangaan.

Tweedekamer.nl,
25 maart 2021

Inschrijven nieuwsbrief

Het laatste nieuws binnen ons mooie vakgebied als eerste in jouw mailbox? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Gerelateerde artikelen