Energie & Duurzaamheid

Energielabel C verplicht voor kantoorpanden vanaf 1 januari 2023

Vanaf 1 januari 2023 is het voor ieder kantoor- en bedrijfsgebouw groter dan 100 vierkante meter verplicht om te beschikken over energielabel C. Als je aan deze criteria voldoet, en op 1 januari niet beschikt over energielabel C dan zullen jouw deuren moeten sluiten.

Start vandaag!

Naast het feit dat de deuren van je bedrijf moeten sluiten, wordt het vanaf dat moment ook steeds lastiger om de financiering van het pand te bekostigen. Het pand wordt namelijk aangemerkt als ‘niet-duurzaam’. De druk op ongeveer alle energieprijzen is dusdanig toegenomen en dit weegt tegenwoordig steeds zwaarder voor banken en kredietverstrekkers. Hoe sneller jij alles omtrent de verplichting van energielabel C geregeld hebt, hoe beter!

Ruim 60% van de gebouwen voldoet niet!

Een verontrustend bericht is dat op dit moment ruim 60% van alle kantoorpanden niet voldoet aan de gestelde eisen die nodig zijn voor het verkrijgen van energielabel C. Sterker nog, voor ruim de helft van deze kantoorpanden is nog niet eens een energielabel geregistreerd. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) concludeert hieruit dat het verduurzamen van kantoren op dit moment te langzaam gaat om de gestelde doelen in 2023 te kunnen behalen. Wil je voldoen aan de verplichting om energielabel C te halen? Bij ons ben je aan het juiste adres.

Niet alles en iedereen is verplicht

Niet voor iedereen is het verplicht om over het energielabel C te beschikken wanneer 2023 aanbreekt. Om simpel te kunnen bekijken of jij op 1 januari 2023 over energielabel C moet beschikken hebben we de belangrijkste uitzonderingen op een rijtje gezet. Jouw kantoorpand hoeft energielabel C niet te hebben wanneer:

  • Het kantoorpand kleiner is dan 100 vierkante meter;
  • Het kantoorpand geen energie gebruikt om het binnenklimaat te regelen;
  • Het kantoorpand een rijksmonument is (artikel 1.1 van de Erfgoedwet);
  • Het kantoorpand ten hoogste twee jaar gebruikt wordt;
  • Het kantoorpand onteigend wordt of aangekocht is in het kader van de onteigeningswet;
  • De gebruiksoppervlakte van de werkzaamheden in het kantoorpand minder dan 50% van de totale gebruiksoppervlakte van het gebouw in beslag nemen.  

Kunnen wij iets voor je betekenen?

Heb je behoefte aan een gesprek met een energieprestatieadviseur of wil je je door ontwikkelen tot een energieprestatieadviseur? Neem dan eens vrijblijvend contact op met één van onze (opleidings)adviseurs. Ook hebben wij een masterclass gemaakt waarin alle belangrijke aspecten van energiebesparing en verduurzaming van bestaande kantoorgebouwen worden besproken. Meer weten? Download onze brochure.

Download brochure

Download hier onze brochure over de Masterclass Energielabel C

Download brochure

Inschrijven nieuwsbrief

Het laatste nieuws binnen ons mooie vakgebied als eerste in jouw mailbox? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Gerelateerde artikelen