Als de EU-landen met het plan instemmen, is het de bedoeling dat per 2033 ook het op een na onzuinigste energielabel F verdwijnt. In totaal moet de komende elf jaar 30 procent van de slechtst geïsoleerde gebouwen worden gerenoveerd om dit doel te bereiken. In de hele unie gaat het om ongeveer 60 miljoen woningen en kantoren. In 2050 moeten alle gebouwen het ‘groenste’ energielabel A hebben.
De nieuwe doelstellingen zijn een stuk ambitieuzer dan de plannen die de Commissie vorig jaar presenteerde. Toen werd er nog gesproken over 35 miljoen slecht geïsoleerde huizen en woningen die gerenoveerd moesten worden.
De Commissie wil de ‘renovatiegolf’ nu toch versnellen omdat beter geïsoleerde gebouwen minder energie verbruiken. Daarnaast is het wonen in een slecht geïsoleerd huis dit jaar een stuk duurder geworden door de stijgende energieprijzen. De Commissie wil met de renovatie van de slechtst geïsoleerde woningen de energie-armoede in Europa bestrijden.
Gebouwen in Nederland
In Nederland heeft ongeveer 9 procent van de woningen een energielabel F of G. Hoe deze woningen gerenoveerd moeten worden en hoeveel geld zij krijgen is aan de Nederlandse regering.
Voor de kantoren in Nederland heeft het plan van de Commissie vrijwel geen gevolgen. Al in 2012 besloot de Nederlandse regering dat alle kantoren per 2023 ten minste het energielabel C moeten hebben. Daarmee gaat Nederland al verder dan de Europese doelstelling.
- Bron: NOS, 14 december 2021