Energie & Duurzaamheid

Europese Commissie wil 200 miljard euro steken in slecht geïsoleerde gebouwen

Vanaf 2030 mogen alle woningen en kantoren in de Europese Unie niet langer het energielabel G hebben. EU-landen moeten aan de slag om de woningen met dit label te renoveren. De Commissie maakte eind vorig jaar bekend hier 200 miljard euro voor uit te trekken.

Als de EU-landen met het plan instemmen, is het de bedoeling dat per 2033 ook het op een na onzuinigste energielabel F verdwijnt. In totaal moet de komende elf jaar 30 procent van de slechtst geïsoleerde gebouwen worden gerenoveerd om dit doel te bereiken. In de hele unie gaat het om ongeveer 60 miljoen woningen en kantoren. In 2050 moeten alle gebouwen het ‘groenste’ energielabel A hebben.

De nieuwe doelstellingen zijn een stuk ambitieuzer dan de plannen die de Commissie vorig jaar presenteerde. Toen werd er nog gesproken over 35 miljoen slecht geïsoleerde huizen en woningen die gerenoveerd moesten worden.

De Commissie wil de ‘renovatiegolf’ nu toch versnellen omdat beter geïsoleerde gebouwen minder energie verbruiken. Daarnaast is het wonen in een slecht geïsoleerd huis dit jaar een stuk duurder geworden door de stijgende energieprijzen. De Commissie wil met de renovatie van de slechtst geïsoleerde woningen de energie-armoede in Europa bestrijden.

Gebouwen in Nederland

In Nederland heeft ongeveer 9 procent van de woningen een energielabel F of G. Hoe deze woningen gerenoveerd moeten worden en hoeveel geld zij krijgen is aan de Nederlandse regering.

Voor de kantoren in Nederland heeft het plan van de Commissie vrijwel geen gevolgen. Al in 2012 besloot de Nederlandse regering dat alle kantoren per 2023 ten minste het energielabel C moeten hebben. Daarmee gaat Nederland al verder dan de Europese doelstelling.

  • Bron: NOS, 14 december 2021

Inschrijven nieuwsbrief

Het laatste nieuws binnen ons mooie vakgebied als eerste in jouw mailbox? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Gerelateerde opleidingen

Gerelateerde artikelen