Focus op lange termijn!

We zien voortdurend ongevallencijfers binnen verschillende sectoren voorbijkomen. Dit zijn cijfers van risico’s op korte termijn. Maar hoe staat het ervoor met de risico’s op de lange termijn? Bij risico’s op lange termijn kan o.a. gedacht worden aan blootstelling aan gevaarlijke stoffen, geluid en trillingen en fysieke belasting. De cijfers van lange termijn risico’s zijn lastiger te achterhalen. Daarmee zijn deze risico’s echter niet minder belangrijk.

Cijfers

  • In 2016 zijn 6.270 meldingen van beroepsziekten geregistreerd in de Nationale Beroepsziekteregistratie. Beroepsziekten leiden in 70% van de gevallen tot tijdelijke of blijvende arbeidsongeschiktheid. Dit zijn alleen de geregistreerde gevallen!
  • Het aantal werkenden met een nieuwe beroepsziekte komt naar schatting op 11.279.
  • De Inspectie SZW focust in een programma rondom gevaarlijke stoffen op de gezondheidseffecten voor de lange termijn.
  • Zo’n 20% van de gemelde beroepsziekten betreft gehoorschade.
  • In meer dan een kwart van de gemelde beroepsziekten gaat het om fysieke belasting.
  • De meeste meldingen van beroepsziekten vinden plaats in de bouw, gezondheidszorg en industrie.
  • Het aandeel psychische beroepsziekten is 42%.
  • In 2016 vonden er totaal 981 inspecties plaats vanuit de toezichthoudende instanties op producenten, importeurs en gebruikers van gevaarlijke stoffen.

Preventie

Preventie van gezondheidsschade is belangrijk. Een organisatie moet risico’s juist kunnen beoordelen, zowel op korte als op lange termijn. De risico’s op lange termijn zijn een grote bedreiging voor de veiligheid en gezondheid van werkend Nederland. Een bedreiging die soms over het hoofd wordt gezien.

Het werkgebied van een (Middelbaar) Arbeidshygiënist richt zich op het in kaart brengen en beheersen van arbeidsrisico’s die op langere termijn tot gezondheidsschade kunnen leiden. Zie ook: Het werkveld van de Arbeidshygiënist groeit!

Middelbare Arbeidshygiëne

De opleiding Middelbare Arbeidshygiëne geeft medewerkers de benodigde verdieping om de risico’s binnen uw organisatie die op lange termijn leiden tot gezondheidsschade in kaart te brengen, te beoordelen en te beheersen.

U leert uitvoering te geven aan arbeidshygiënische taken gericht op het voorkomen van gezondheidsschade bij blootstelling aan ondermeer chemische, biologische, fysische en fysieke factoren.

Veiligheidskundige?

Met een diploma Middelbare Veiligheidskunde of Hogere Veiligheidskunde komt u in aanmerking voor vrijstelling van een aantal opleidingsdagen van onze Middelbare Arbeidshygiëne opleiding. U volgt dan alleen het specialisatietraject.

Mocht u nog vragen hebben, neem gerust contact op!

Veel gestelde vragen

Wat doet een VGM coördinator?

De functies komen op hetzelfde neer, maar bedrijven geven er soms een eigen naam aan. Het grootste verschil is dat de Preventiemedewerker zich vooral bezighoudt met arbozaken. Een VGM-coördinator heeft ook milieuzaken in zijn of haar takenpakket.

Waarom een VCA diploma?

Het VCA examen en het behalen van een VCA diploma is een eis binnen VCA en VCU gecertificeerde bedrijven. Ook kan het een eis zijn van opdrachtgevers.

Hoe kies ik de juiste preventiemedewerker?

Als werkgever mag je een preventiemedewerker aanwijzen, maar er is wel instemming nodig van de ondernemingsraad of personeelsvertegenwoordiging.

Wat is een VCA opleiding

In een VCA opleiding leren deelnemers in 1 dag alles over veiligheid en gezondheid op de werkvloer.

Wat zijn de taken van een Preventiemedewerker?

De taken van een Preventiemedewerker zijn divers, dat kan afhankelijk zijn van wat u afspreekt met uw werkgever. Wettelijk zijn er drie taken van een Preventiemedewerker vastgelegd.

Actueel

Gerelateerde artikelen

10/07/2023

Twijfels over een opleiding? Onze informatiebijeenkomsten bieden de oplossing!

Lees verder
25/04/2023

Nachtwerk: hoe gevaarlijk is dat?

Lees verder
25/04/2023

Bagage-afhandelaren moeten direct hulpmiddelen inzetten

Lees verder
Stel een vraag

Contact

Velden met een * zijn verplicht