Veiligheid & Gezondheid

Focus op lange termijn!

We zien voortdurend ongevallencijfers binnen verschillende sectoren voorbijkomen. Dit zijn cijfers van risico’s op korte termijn. Maar hoe staat het ervoor met de risico’s op de lange termijn? Bij risico’s op lange termijn kan o.a. gedacht worden aan blootstelling aan gevaarlijke stoffen, geluid en trillingen en fysieke belasting. De cijfers van lange termijn risico’s zijn lastiger te achterhalen. Daarmee zijn deze risico’s echter niet minder belangrijk.

Cijfers

  • In 2016 zijn 6.270 meldingen van beroepsziekten geregistreerd in de Nationale Beroepsziekteregistratie. Beroepsziekten leiden in 70% van de gevallen tot tijdelijke of blijvende arbeidsongeschiktheid. Dit zijn alleen de geregistreerde gevallen!
  • Het aantal werkenden met een nieuwe beroepsziekte komt naar schatting op 11.279.
  • De Inspectie SZW focust in een programma rondom gevaarlijke stoffen op de gezondheidseffecten voor de lange termijn.
  • Zo’n 20% van de gemelde beroepsziekten betreft gehoorschade.
  • In meer dan een kwart van de gemelde beroepsziekten gaat het om fysieke belasting.
  • De meeste meldingen van beroepsziekten vinden plaats in de bouw, gezondheidszorg en industrie.
  • Het aandeel psychische beroepsziekten is 42%.
  • In 2016 vonden er totaal 981 inspecties plaats vanuit de toezichthoudende instanties op producenten, importeurs en gebruikers van gevaarlijke stoffen.

Preventie

Preventie van gezondheidsschade is belangrijk. Een organisatie moet risico’s juist kunnen beoordelen, zowel op korte als op lange termijn. De risico’s op lange termijn zijn een grote bedreiging voor de veiligheid en gezondheid van werkend Nederland. Een bedreiging die soms over het hoofd wordt gezien.

Het werkgebied van een (Middelbaar) Arbeidshygiënist richt zich op het in kaart brengen en beheersen van arbeidsrisico’s die op langere termijn tot gezondheidsschade kunnen leiden. Zie ook: Het werkveld van de Arbeidshygiënist groeit!

Middelbare Arbeidshygiëne

De opleiding Middelbare Arbeidshygiëne geeft medewerkers de benodigde verdieping om de risico’s binnen uw organisatie die op lange termijn leiden tot gezondheidsschade in kaart te brengen, te beoordelen en te beheersen.

U leert uitvoering te geven aan arbeidshygiënische taken gericht op het voorkomen van gezondheidsschade bij blootstelling aan ondermeer chemische, biologische, fysische en fysieke factoren.

Veiligheidskundige?

Met een diploma Middelbare Veiligheidskunde of Hogere Veiligheidskunde komt u in aanmerking voor vrijstelling van een aantal opleidingsdagen van onze Middelbare Arbeidshygiëne opleiding. U volgt dan alleen het specialisatietraject.

Mocht u nog vragen hebben, neem gerust contact op!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Inschrijven nieuwsbrief

Het laatste nieuws binnen ons mooie vakgebied als eerste in jouw mailbox? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Veelgestelde vragen

Gerelateerde artikelen