Energie

Handhaving bedrijven die niet voldoen aan energielabel C komt op gang

Vanaf 1 januari 2023 moeten alle kantoorpanden in Nederland over minimaal energielabel C beschikken. Uit onderzoek blijkt dat bijna de helft van alle eigenaren van grotere kantoren in Nederland sinds 1 januari in overtreding is. Hun panden hebben namelijk nog niet de juiste energielabels.

Alle Nederlandse kantoorpanden die groter zijn dan 100 vierkante meter, moeten sinds 1 januari 2023 beschikken over minimaal energielabel C. Afgelopen jaar zijn alle eigenaren hier middels een brief van op de hoogte gebracht. Het doel van deze maatregel is het energiezuiniger maken van het volledige Nederlandse kantoorpark.

Ondanks het feit dat de verplichting al sinds het Bouwbesluit van 2012 wettelijk is aangekondigd blijkt dat maar 55% van de Nederlandse kantoren voldoet aan deze vereiste, dit meldt de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) op 1 januari 2023. 10% van de kantoren heeft energielabel D of slechter en de overige 35% beschikt zelfs helemaal nog niet over een energielabel.

Hoge straffen

Het niet voldoen aan deze verplichting kan leiden tot hoge straffen en de handhaving van deze straffen is in handen van de gemeenten. De gemeente kan opleggen dat het kantoorgebouw niet meer als kantoorgebouw gebruikt mag worden, tot er een energielabel C of beter is afgegeven en geregistreerd. Ook kan de gemeente kiezen om een dwangsom op te leggen, of in het ergste geval, een pand te sluiten.

Ondanks deze hoge straffen lijkt er door de cijfers uitgegeven door het RVO weinig haast te zitten bij de ondernemers. Ze lijken te gokken op een tekort aan handhavers, zoals de ABN Amro het afgelopen najaar schreef in een analyse.

Tot dusver nog geen boetes uitgedeeld

Tot op heden lijken de ondernemers die gokten op een tekort aan handhavers geluk te hebben. Er zijn namelijk nog geen boetes uitgedeeld of panden gesloten doordat een bedrijf niet voldeed aan de energielabel C verplichting. Wel lijkt de eerste handhavingsstroom inmiddels op gang te komen. De eerste grote gemeentes beginnen namelijk met het versturen van waarschuwingen.

Verschil in manier van handhaven

Verschillende gemeentes kiezen een andere manier van handhaven. Zo gaf de gemeente Enschede aan nog geen officiële waarschuwingen te hebben uitgedeeld, maar hebben ze een themabijeenkomst georganiseerd om de ondernemers in contact te brengen met energieadviseurs. Deze adviseurs kunnen de ondernemers helpen bij het verbeteren van hun energielabel. Gemeentes zullen uiteraard streng optreden tegen ondernemers die niet voldoen aan de energielabel C verplichting maar houden wel een kleine slag om de arm. Wanneer er door overmacht of andere verzachtende omstandigheden niet voldaan is aan label C, worden deze omstandigheden meegenomen in de beoordeling.

Wees niet te laat!

Nu de eerste tekenen van handhaving van de energielabel C verplichting in Nederland vorm beginnen te krijgen is het van belang dat je hier als ondernemer serieus rekening mee gaat houden. Ben jij die ondernemer, en beschik je nog altijd niet over het juiste energielabel voor jouw kantoorpand? Of ben je toezichthouder of handhaver en wil je weten waar je op moet letten? Zorg er dan voor dat je dit zo snel mogelijk regelt. Onze adviseurs staan je uiteraard graag bij! Je kunt ook onze training Energielabel C voor kantoren eens bekijken! Hierin worden alle belangrijke aspecten behandelt die van invloed zijn op energiebesparing en verduurzaming van bestaande kantoorgebouwen.

Download brochure

Download hier de brochure van onze training Energielabel C voor kantoren en ontdek het volledige lesprogramma en meer!

Download brochure

Inschrijven nieuwsbrief

Het laatste nieuws binnen ons mooie vakgebied als eerste in jouw mailbox? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Gerelateerde artikelen