Veiligheid & Gezondheid

Hoe zit dat? Geen schuld maar toch een boete bij een arbeidsongeval

Een medewerker van een industriële spuiterij liep ernstig letsel op aan zijn voet toen een afblaaskolom op zijn voet viel terwijl hij handmatig producten aan het schoonblazen was met een blaaspistool. Hoewel hij veiligheidsschoenen droeg, was er toch letsel ontstaan doordat de kolom op zijn wreef viel.

Een inspecteur van de Arbeidsinspectie stelde vast dat het spuitbedrijf niet voldoende maatregelen had genomen om te voorkomen dat het slachtoffer kon worden getroffen door voorwerpen. Dit was een overtreding van artikel 16, lid 10 Arbeidsomstandighedenwet juncto artikel 3, lid 17 Arbeidsomstandighedenbesluit.

Het bedrijf had een testopstelling gemaakt met twee afblaaskolommen, maar deze vroegen veel perslucht wat problemen gaf in de spuitcabine. Het bedrijf had een nieuwe, zwaardere compressor besteld, maar die was nog niet geleverd. Om deze reden besloot een medewerker de kolommen niet te gebruiken, maar de producten met de hand schoon te blazen. Doordat de afblaaskolommen niet bleken te zijn verankerd of vastgezet in de grond, konden ze omvallen. Toen het slachtoffer zich verplaatste, heeft de luchtslang van het blaaspistool de kolom omgetrokken, die vervolgens op zijn voet terechtkwam.

De werkgever beroept zich op een ongelukkige samenloop van omstandigheden en claimt dat er geen sprake is van schuld. Echter, de boeteoplegger van de Arbeidsinspectie stelt dat opzet of schuld geen deel uitmaakt van artikel 3.17 Arbeidsomstandighedenbesluit. Voor het vaststellen van een overtreding speelt opzet of schuld dan ook geen rol. De boete blijft daarom gehandhaafd.

De werkgever krijgt een boete van 10.000 euro opgelegd. Het bedrijf had niet voldoende maatregelen genomen om de veiligheid van de medewerkers te waarborgen, ondanks dat het gebruik van afblaaskolommen risicovol was en het bedrijf nog geen passende oplossing had gevonden voor het probleem met de perslucht. Hoewel er geen sprake was van opzet of schuld, is het bedrijf toch verantwoordelijk voor het ongeval en de gevolgen daarvan voor de medewerker.

Inschrijven nieuwsbrief

Het laatste nieuws binnen ons mooie vakgebied als eerste in jouw mailbox? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Veelgestelde vragen

Gerelateerde artikelen