Energielabels worden in Nederland uitgegeven door vakbekwame energieprestatieadviseurs. Energielabel G is het minst duurzaam en energielabel A++++ is het meest duurzaam. Vanaf 2021 is er een strengere rekenmethodiek gekomen om de energielabels te berekenen, de NTA 8800. Daarom heerst er nu twijfel over de juistheid van de energielabels die hiervoor zijn uitgegeven. In de uitzending van Radar komen zulke schrijnende voorbeelden aan het licht dat het logisch is dat de bewoners twijfelen aan de juistheid van hun energielabel.
Zo was er een bewoner waarbij de slaapkamermuren vol met schimmel zaten, deze woning werd beoordeeld met een energielabel B. Een andere woning werd in 1987 (!) voorzien van dubbelglas en ging in 2020 ineens van energielabel F naar C. “Ik heb nog niet eens een tochtstrip van ze gehad”. Omdat de voorbeelden zo schrijnend waren heeft Radar een onafhankelijke energieprestatieadviseur op pad gestuurd om de woningen te voorzien van een ‘second opinion’.
De toekomst
Het kabinet heeft besloten dat iedereen vanaf 2050 volledig energieneutraal moet gaan wonen. Vooruitlopend hierop mogen huurwoningen met een energielabel E, F of G vanaf 2030 niet meer verhuurd worden. Dat betekent dat er in 7 jaar tijd ongeveer anderhalf miljoen woningen verduurzaamd moeten worden. Om dit te kunnen realiseren moet er haast gemaakt worden met bijvoorbeeld het isoleren van woningen.
Volgens de woningcorporatie ligt de focus op verduurzaming van woningen met een E, F en G label. Dat betekent dat de bewoners die Radar hebben ingeschakeld nog jaren moeten wachten voordat hun woning aan de beurt is voor verduurzaming.
Second opinion
De woningen waarvan werd vermoed dat ze een onjuist energielabel hadden zijn door de energieprestatieadviseur opnieuw beoordeeld. De bewoners hebben namelijk ook ruim anderhalf jaar lang gevraagd om de rapporten die de energielabels bevestigden. Allemaal tevergeefs. Er was zelfs een woning van een bewoner die nog enkel glas had en zonder ook maar één aanpassing in de woning van energielabel F naar energielabel B is gegaan. Reden genoeg voor Radar om energieprestatieadviseur Patrick op pad te sturen. Hij nam de woningen wel op volgens de nieuwe rekenmethodiek, NTA 8800 en de resultaten waren schokkend.
Woningen die volgens de woningcorporatie energielabel A zouden moeten hebben, hadden volgens de energieprestatieadviseur respectievelijk energielabel C en D. De woning die volgens de woningcorporatie energielabel B zou moeten hebben, werd door de energieprestatieadviseur beoordeeld met energielabel G (!), de minst duurzame die er bestaat.
Reactie van minister de Jonge
Minister de Jonge van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening heeft met afschuw kennis genomen van deze feiten. Hij laat in een reactie weten dat wanneer huurders twijfels hebben over de correctheid van hun energielabel, deze contact op kunnen nemen met de verhuurder. De verhuurder kan achtereenvolgens naar de energieprestatieadviseur, certificaathouder en certificerende instelling stappen. Indien de verhuurder niet meewerkt kan de huurder met twijfels over het energielabel in relatie tot de huurprijs bij de huurcommissie terecht. Minister de Jong is een pilot met de huurcommissie gestart waardoor de drempel lager wordt om twijfels aan te kaarten en de huurcommissie een onafhankelijke expert inschakelt.
Mensen voorzien van een eerlijk energielabel?
Wil jij nou helpen om bewoners altijd te voorzien van een eerlijk energielabel? Wij hebben verschillende opleidingen tot energieprestatieadviseur. Daarmee ben je officieel vakbekwaam en mag je energielabels voor woningen en gebouwen uitgeven. Je kunt hieronder onze brochure downloaden voor alle informatie.
Bron: Radar
Download brochure
Download hier onze brochure van onze opleiding tot energieprestatieadviseur. Je ontvangt alle informatie die je nodig hebt om te kijken of de opleiding bij je past.
Download brochure