Energie & Duurzaamheid

Kabinet zet subsidieregeling voor energieadvies MKB tijdelijk stop vanwege misbruik

Minister Jetten van klimaat en energie heeft besloten om de subsidieregeling verduurzaming MKB per direct te stoppen. Dit heeft hij gemeld bij de Tweede Kamer. Bij de RVO kwamen de laatste tijd steeds meer meldingen binnen over oneigenlijk gebruik van de regeling door energieadviseurs. Deze energieadviseurs zouden grote aantallen aanvragen indienen.

Minister Jetten benadrukt direct dat het om een tijdelijke stopzetting gaat. In de aankomende periode wordt er uitgezocht hoe de regeling in een nieuw jasje kan worden gestoken, met strengere kwaliteitseisen.

De regeling

De Subsidieregeling Verduurzaming MKB (SVM) is een subsidieregeling die MKB’ers die niet onder de Energiebesparingsplicht vallen de mogelijkheid geeft om 80% van de kosten voor advies en ondersteuning bij het nemen van verduurzamingsmaatregelen gesubsidieerd te krijgen voor in totaal een maximum van 2.500. De subsidieregeling wordt uitgevoerd door de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. (RVO)

Oneigenlijk gebruik

De subsidieregeling is destijds bewust zo laagdrempelig mogelijk gemaakt zodat MKB-ondernemers zich kunnen richten op ondernemen en niet met onnodig papierwerk worden opgezadeld. Van deze laagdrempeligheid werd echter misbruik gemaakt. Energie-adviseurs zeggen bijvoorbeeld onterecht dat hun diensten gratis zijn of doen zich zelfs als RVO-medewerker voor. Daarnaast kwam vaak de melding binnen bij het RVO dat energie-adviseurs ten onrechte stelden dat het verplicht is om energie-advies af te nemen.

Regeling in een nieuw jasje

Omdat de maatschappelijke waarde van energiebesparing dusdanig groot is, onderzoekt het kabinet momenteel hoe het kan zorgen dat de regeling zo snel mogelijk weer open kan. Het kabinet doelt op een heropening in het najaar van 2022. Het blijft de bedoeling om de regeling zo laagdrempelig mogelijk te maken voor MKB-ondernemers, maar dit keer wel met een aantal strengere eisen voor adviseurs en de kwaliteit van de adviezen en ondersteuning.

Inschrijven nieuwsbrief

Het laatste nieuws binnen ons mooie vakgebied als eerste in jouw mailbox? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Gerelateerde artikelen