Maatwerk: opleiden volgens uw wensen

Uw organisatie is uniek en uw collega’s hebben allemaal hun eigen kwaliteiten en leerbehoefte. Dat vraagt ook om een bijpassende manier van opleiden. Van klassikaal en online tot incompany en maatwerk: het kan bij Kader. Wat houdt maatwerk opleiden in en wanneer is dit interessant?

Stel, uw collega’s moeten veilig kunnen werken met bijzondere machines. Of u wilt een nieuw proces invoeren. Of uw veiligheidskundige is iets opgevallen dat beter kan. Dan is het tijd voor bijscholing. Maar tijdens een bestaande training gaat het niet specifiek over uw werkvloer. Over úw werksituaties, vragen, praktijkvoorbeelden, risico’s en processen. Dat gebeurt wel tijdens een maatwerkopleiding.

Wat houdt maatwerk opleiden in?

Een maatwerkopleiding is een opleidingstraject dat wordt samengesteld volgens uw wensen en de leerbehoeften van uw medewerkers. U bepaalt zelf wat, waar en wanneer uw team gaat leren. Ook de leervorm kiest u zelf. Denk aan klassikaal, online, op de werkplek of een combinatie daarvan.

Voorbeelden van maatwerk opleidingstrajecten

Een maatwerkopleiding is geschikt wanneer u meerdere collega’s op een doeltreffende manier hetzelfde wilt laten leren. Alle lesstof is namelijk relevant, een-op-een toepasbaar en daardoor interessanter voor de deelnemers. De theorie gaat leven en ze steken er veel van op.

Enkele voorbeelden van onderwerpen tijdens onze maatwerkopleidingen zijn veiligheidsbewustzijnmilieuwetgeving,  machineveiligheid en gevaarlijke stoffen.

De voordelen van een maatwerkopleiding

Een veiligere werksituatie creëren is uw einddoel. Waarom zou u dat met een maatwerkopleiding willen bereiken? Dit zijn de belangrijkste voordelen van maatwerk:

  • Precies datgene leren waar behoefte aan is
  • Meer draagvlak door herkenbare lesstof
  • Betere samenwerking tussen collega’s
  • Leervorm en locatie naar wens
  • Starten kan het hele jaar door

DeRegt Cables koos voor maatwerk

Een organisatie die koos voor maatwerk van Kader is DeRegt Cables. Deze kabelspecialist voert onder meer hijswerkzaamheden uit. Hiervoor geldt de hoogste risicocategorie. Om veilig en gezond te kunnen hijsen is een opleiding nodig, maar bestaande trainingen pasten niet bij DeRegt. Daarom mocht Kader een maatwerkopleiding ontwikkelen rond de eigen processen en hijsmiddelen. De deelnemers kregen tips en tricks om veiliger aan het werk te gaan. Winfred de Vos, HSE-manager bij DeRegt Cables: “Uiteindelijk hebben we zo’n 40 medewerkers gecertificeerd. Gelukkig hadden we al geen hijsincidenten, maar het veiligheidsbewustzijn is nu nog verder verbeterd. Tijdens de dagelijkse checks weten collega’s nu precies waar ze op moeten letten.”

‘Geen urenlange theorie’

Na een deel theorie gingen deelnemers de werkvloer op om te oefenen met de objecten die zij zelf altijd hijsen. Winfred: “Daar kregen ze persoonlijke feedback en verbeterpunten. Onze collega’s waren heel enthousiast, omdat ze meteen hun vragen konden stellen. Geen urenlange theorie. De docent kwam ook uit de praktijk en sprak de taal van de operators. Dat werkte goed.”

Maatwerk of incompany?

Maatwerk wordt vaak tegelijk genoemd met incompany. Het verschil? Zowel een maatwerk- als incompanytraining is een training voor een groep medewerkers van één bedrijf. Maar wilt u de lesstof volledig laten toespitsen op de leerbehoeften van uw team of organisatie, dan is vooral maatwerk geschikt. U bepaalt dan samen met Kader wat, hoe, waar en wanneer er geleerd wordt.

Van vraag tot maatwerkopleiding: het proces

Wanneer u een opleiding op maat laat ontwikkelen, begint onze docent met een diepgaand voorgesprek. Wat wilt u bereiken? We bespreken ook hoe lang de opleiding mag duren en wanneer u wilt beginnen. U hoeft namelijk niet te wachten op een startdatum.

Daarna gaat de docent met u de werkvloer op. Afhankelijk van het onderwerp worden er foto’s gemaakt van onveilige situaties, om te verwerken in het lesmateriaal. Soms vraagt de docent u ook naar aan te stippen zaken uit uw RI&E.

Vervolgens stellen wij uw opleiding samen. Ook het plannen, regelen van de locatie en het uitnodigen van deelnemers nemen wij u volledig uit handen.

Benieuwd naar een opleiding op maat?

Uw medewerkers precies laten leren waar zij en uw organisatie behoefte aan hebben? Wij adviseren u graag over een maatwerkopleiding.

Liever online leren of collega’s laten opleiden op de eigen werkplek (on the job)? Alles is mogelijk. Neem vrijblijvend contact op om uw wensen te bespreken.

Veelgestelde vragen

Wat is het verschil tussen een MVK opleiding en een HVK opleiding

De MVK’er concentreert zich meer op de veiligheid op de werkvloer. De HVK’er zorgt dat de organisatie als geheel ook veilig werkt en de structuur biedt om veiligheid voor de werknemers te beschermen. 

Van MVK naar HVK: waarom zou u?

De Middelbaar Veiligheidskundige is sturend op de werkvloer en veelal praktijkgericht. Een HVK’er heeft echter ook kennis van externe veiligheid, managementsystemen, auditvaardigheden, persoonlijk leiderschap, visie op veiligheidsbeleid en veiligheidscultuur.

Wat doet een Veiligheidskundige?

De Veiligheidskundige geeft de gehele organisatie inzicht in (on)veilige situaties.

Actueel

Gerelateerde artikelen

29/06/2023

Startdata Veiligheidskundige opleidingen 2024 staan online!

Lees verder
25/04/2023

Wanneer volg ik welke Veiligheidskundige opleiding?

Lees verder
14/12/2022

Certificatiehandleiding Arbokerndeskundige

Lees verder
Stel een vraag

Contact

Velden met een * zijn verplicht