Energie & Duurzaamheid

Meer mensen financieren verduurzaming via hypotheek vanwege dure energie

Zoals alom bekend blijven de gas- en elektriciteitsrekeningen maar stijgen. Dit resulteert in Nederland in een grote behoefte aan de verduurzaming van woningen. Om dit te financieren wordt steeds meer gebruik gemaakt van hypotheken. Bij 30 procent van de kredieten voor de aankoop van een huis met een Nationale Hypotheek Garantie (NHG) werden in het eerste kwartaal ook maatregelen voor bijvoorbeeld isolatie en energiebesparing meegefinancierd.

Al jarenlang is er een stijgende lijn zichtbaar wat betreft het financieren van verduurzaming via de hypotheek. De hoge energieprijzen geven deze stijgende lijn alleen nog maar meer stimulans. Ter vergelijking: in 2018 lag dit percentage op slechts 8 procent.

Hypotheek alleen voor verbouwing

Men kan er ook voor kiezen om alleen een hypotheek af te sluiten voor de verbouwing van een woning. Bij dergelijke hypotheken steeg het aandeel financieringen voor verduurzaming in het eerste kwartaal naar ruim 55 procent. Dat was een jaar eerder nog geen 37 procent.

Nationale hypotheekgarantie

Met de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) kunnen huizenkopers zich tegen een eenmalige betaling verzekeren van aflossing van hun hypotheek in geval van overlijden van de partner of een relatiebreuk. Dat drukt ook de hypotheekrente.

Deze garantie is alleen beschikbaar voor huizen tot een aankoopbedrag van 355.000 euro. Huizen die nu onder die prijs van eigenaar wisselen, stammen vaak van voor 1970 en zijn slechter geïsoleerd.

De Energiecoach

Om erachter te komen hoe jij je woning zo goed mogelijk kan verduurzamen hebben wij bij Kader de opleiding tot Energiecoach. De kennis van een Energiecoach levert jou als bewoner van de woning geld op en is ook nog eens goed voor het milieu.

Je leert tijdens de opleiding hoe je energie kunt besparen in woningen. We leren je alles over het energieverbruik van apparaten in huis en over slim verwarmen, over isoleren en over energiebesparende gewoontes. Na de opleiding kun je tot wel 15 procent energiebesparing zorgen! Meer weten? Download dan onze brochure!

Inschrijven nieuwsbrief

Het laatste nieuws binnen ons mooie vakgebied als eerste in jouw mailbox? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Gerelateerde artikelen