Nieuw netwerk vrouwelijke professionals

Op LinkedIn verschijnt in juli een bericht over een nieuw netwerk voor vrouwelijke professionals op het gebied van veiligheid & preventie, genaamd “Rok & Rol”. Onze interesse is gewekt, alleen die naam al! We besluiten de initiatiefnemers Annemarie Timmermans, Irene van Eijk en Monica Miegies op te zoeken voor een gesprek over drijfveren, veiligheid, preventie en de rol die vrouwen hierin spelen.

Als hun passie voor het veiligheidskundige vak als eerste onderwerp op tafel komt, blijkt er een overeenkomst te zijn. Alle drie de dames hebben een incident meegemaakt die hun kijk op veiligheid heeft veranderd. Monica: “De impact die het betreffende ongeval had op de familie, op collega’s en op mij was zo groot, dat wakkerde bij mij iets aan, ik wilde vanaf dat moment met veiligheid aan de slag.” Annemarie: “Anderen leed besparen, dat is mijn drijfveer, door onder andere het positief beïnvloeden van individueel én groepsgedrag.” Irene is ervan overtuigd dat het heel belangrijk is om bij ongevallenpreventie de focus op de positieve aspecten te leggen. “Bij bijna-ongevallen vind ik het interessant om na te gaan wat wél goed gegaan is en dat we juist ook daarvan leren.” Monica: “Als ik in een training de deelnemers bewust heb gemaakt van het feit dat we uiteindelijk allemaal maar een ding willen en dat is na het werken veilig thuiskomen en dat we daar met z’n allen aan kunnen bijdragen, dan geeft dat veel voldoening.”

Blijf in gesprek

Een punt waarover de dames het vurig eens zijn, is dat veiligheid van iedereen is. Irene: “Bij veiligheidsbewustzijn wordt er vaak gekeken naar de werkvloer, maar een inkoper bijvoorbeeld is evengoed verantwoordelijk voor veiligheid. Hij moet bij de aanschaf van materialen nadenken over de veiligheid van de collega’s die er mee moeten werken.” Monica: “Collega’s moeten elkaar echt blijven opzoeken en met elkaar in gesprek gaan om samen de veiligheid te borgen binnen de organisatie.” Annemarie: “Een uitvoerende voert uit, en de rest faciliteert die uitvoerende.”

Nieuw geluid nodig

De dames leerden elkaar via hun netwerk kennen en merkten dat er een klik was. “Zodra wij bij elkaar zijn, gebeurt er iets, we krijgen energie van elkaar en er ontstaan nieuwe ideeën”, vertelt Annemarie. Een van die ideeën is het opstarten van een netwerk. Irene: “Het gaat mij aan het hart dat de bedrijfsongevallencijfers nog steeds stijgen. Ik vraag me weleens af wat we met z’n allen verkeerd doen, en dan denk ik, er is een nieuw geluid nodig! De focus ligt nog altijd erg op techniek en de harde kant van het vakgebied, dit terwijl communicatie en gedrag, de zogenaamde ‘soft skills’ enorm belangrijk zijn. Hoe gaaf zou het zijn als we met vrouwelijke professionals uit de branche hier op den duur een kentering in weten te brengen?!”

Monica verwacht daarnaast dat de leden van het netwerk veel elkaar kunnen leren en dat dit ook weer zorgt voor verdere persoonlijke ontwikkeling. “We verwachten dat iedere deelneemster waarde kan toevoegen en ideeën kan opdoen door in een open sfeer met elkaar te netwerken en kennis te delen.’’ “Als men na afloop geïnspireerd naar huis gaat en uitkijkt naar een volgende sessie, dan hebben wij ons doel bereikt”, aldus Annemarie.

Het netwerkevent

Voor de invulling van de netwerkbijeenkomsten zijn er al diverse ideeën. Het programma zal uit diverse onderdelen bestaan zoals presentaties, workshops en natuurlijk voldoende ruimte om te netwerken en met elkaar in gesprek te gaan. Er komt een vaste agenda en qua frequentie wordt aan 3 à 4 keer per jaar gedacht. De eerste bijeenkomst op 7 november a.s. wordt ook gebruikt om de wensen van de aanwezige vrouwen te polsen. De kosten worden laag gehouden; er wordt alleen een bijdrage gevraagd om de kosten te dekken. De locaties van de bijeenkomsten zullen centraal gelegen zijn in het land, met een station in de buurt. Alle vrouwen die een functie vervullen op gebied van preventie op het gebied van veiliger en gezonder werken zijn welkom.

Iets in beweging zetten

En dan is er nog één vraag onbeantwoord, de naam Rok & Rol, waar komt die vandaag? “Rok spreekt natuurlijk voor zich en staat symbool voor de vrouw. Rol verwijst naar de rol/functie die je hebt op de werkvloer en hoe je bijdraagt aan de veiligheid van collega’s, cliënten en andere stakeholders.  En tot slot, het veiligheidswereldje kan wel wat schwung, een beetje Rock & Roll, gebruiken! Daar dragen wij graag ons steentje aan bij.”

Annemarie Timmermans is 56 jaar en sinds 1988 werkzaam in de veiligheid. Haar werkzame leven startte ze als sociaal cultureel werkster. Haar functie kwam vanwege een subsidiestop te vervallen. Via een uitzendbureau kwam ze terecht bij SABIC (voorheen GE Plastics), een groot chemisch bedrijf. Haar taak daar was om alle incidentenrapporten te documenteren. Dit was voor haar de eerste kennismaking met werkzaamheden in de wereld waar techniek en de mens samenkomen. En deze wereld heeft haar niet meer losgelaten. Na de MVK behaalde Annemarie in Schotland het NEBOSH Diploma (Britse HVK). Sinds 2000 werkt ze vanuit haar eigen bedrijf Camina. Nu begeleidt ze veiligheidscultuur-trajecten en geeft ze workshops, lezingen en trainingen. Ook heeft ze het afgelopen jaar een boek uitgegeven, ‘Geef Veiligheid Wortels’.

Irene van Eijk is 46 jaar en SKO-gecertificeerd kerndeskundige HVK. Ze heeft als adviseur KAM ruim 20 jaar ervaring met het opzetten, implementeren, beheren en auditeren van managementsystemen als ISO 9001, ISO 55001, ISO 14001 en VCA. Zij werkte o.a. bij Vos Logistics B.V., Arcelor en Evides Waterbedrijf. Per 1 september 2019 is zij als adviseur in dienst getreden bij Arboplaats B.V. Vanuit haar onderneming SHE-loupe zal zij volgend jaar een eerste boek uitbrengen. Over de inhoud en de raakvlakken met veiligheid wil ze nog niet veel kwijt, maar het boek gaat in ieder geval over een van haar grote passies: de wolf.

Monica Miegies, is 56 jaar en ruim 32 jaar werkzaam als trainer. Zij is gestart bij Shell, waar ze medewerkers van tankstations trainde op het gebied van sales, klantenservice en overvalpreventie. Ze merkte dat ze meer wilde doen met veiligheid en gedrag en daarom startte ze in 2002 trainingsbureau Memodidact. Ze ontwikkelt, traint en coacht op het gebied van veiligheid, houding en gedrag.

Annemarie, Irene en Monica, wij wensen jullie alle succes met het opstarten van het netwerk Rok & Rol. Geïnteresseerde vrouwelijke professionals kunnen via Linkedin contact zoeken met een van de initiatiefnemers.

Tekst: Jantine Nollen, Communicatieadviseur bij Kader.

Fotografie: Marijke Horstink, Grafisch Vormgever bij Kader.

Actueel

Onze nieuwste artikelen

10/04/2024

Zwendel met VCA-diploma's: Arbeidsinspectie maakt zich zorgen

Lees verder
10/04/2024

Kader Academy breidt opleidingsaanbod uit met integratie Etop

Lees verder
10/04/2024

Werknemer klaagt werkgever aan voor opgelopen schade, maar wanneer is iets een bedrijfsongeval?

Lees verder
Stel een vraag

Contact

Velden met een * zijn verplicht