Industriële veiligheid

Paniek!

‘We kunnen een accuboormachine niet nog veiliger maken’ ‘alleen een hesje is niet genoeg’.
Bovenstaand zijn recente uitspraken naar aanleiding van gepubliceerde cijfers met betrekking tot arbeidsongevallen vanuit de bouw- en magazijnsector.
Help, paniek! De maatregelen raken op! Wat moeten we nu?

Om ons heen roepen mensen ‘we gaan over naar de volgende stap!’ De volgende stap? ‘Jazeker: Cultuurverandering’.
Hoewel dit vraagtekens bij mij oproept want cultuurverandering lijkt mij juist niet de volgende stap. Dit had juist de eerste stap moeten zijn in de cyclus van bewust veilig werken.
Helaas zijn wij als werknemer/mens gewend om de genomen arbeidsrisico’s snel goed te praten. Daarnaast levert elk genomen risico direct (financieel) voordeel op dus tel uit je winst.
Ook gaat het (gelukkig) te vaak goed waardoor wij als werknemer in de loop der tijd het risico zelf onderschatten in plaats van overschatten.

Terug naar de aanstaande cultuurverandering; Mijn insteek is laten we nou eerst gaan focussen op het bewust worden van de risico’s waaraan wij worden blootgesteld. Pas daarna kan de focus worden gelegd op het veranderen van de veiligheidscultuur. Een enkele stap kan het begin zijn van een verre reis.

Een arbeidsplaats is vaak een verzameling van voorwerpen, mensen, kleuren, geluiden, bewegende delen, machines, en andere informatie.
Sta eens 10 minuten stil midden op de afdeling van jouw fabriek/werklocatie. Je beeld zal compleet gevuld zijn met bovengenoemde voorbeelden.
Als je de omgeving rustig een paar minuten op je in laat werken, ga je gevaarlijke situaties en handelingen één voor één waarnemen. Iedereen kan dit zonder enige vorm van veiligheidskundige achtergrond.
Door alleen al het uitvoeren van deze actie worden wij bewust van de omgeving waarin wij werken.

Bewust veilig werken is een activiteit waaruit resultaat ontstaat (veiligheid).
Bewust en veilig werken kan alleen worden gewaarborgd met het vooraf inschatten van risico’s, Immers, pas als je een risico kent, kun je er wat aan doen.

Brian Kremer
Veiligheidskundige
Kader

Inschrijven nieuwsbrief

Het laatste nieuws binnen ons mooie vakgebied als eerste in jouw mailbox? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Gerelateerde artikelen