De slagingspercentages van de EP-examens tonen een stijgende trend. De cijfers tonen aan dat een groter aantal kandidaten een examen al bij de eerste afname haalt. Deze toename is onder andere te danken aan verbeteringen, zoals de kwaliteit van de examens en de kandidaten die met terugwerkende kracht geslaagd zijn. Daarnaast zijn de kandidaten die recent een herkansing deden terug te zien in de slagingspercentages. Ook zien we een stijgende lijn in de slagingspercentages nu de examens, door de huidige lockdown, online worden afgenomen. Via Cito en ‘t Examenpark is het weer mogelijk in te schrijven voor online examens.
Uit examencijfers blijkt dat gemiddeld zo’n 60% van de kandidaten direct slaagt als zij één van de diverse W-examens doen. Voor de U-examens is dat gemiddelde slagingspercentage ruim 50%, met uitschieters naar boven zoals de U5 kennismodule waarvoor bijna 80% van de examenkandidaten slaagde. Van de 700 kandidaten die onlangs een W-softwaretoets afnamen, slaagde 70% bij de eerste poging. Bij de U-softwaretoetsen is dat circa 60%.
Goede start EP-adviesmarkt
Deze percentages tonen aan dat de aanpassingen en verbeteringen die eind 2020 in de examens zijn doorgevoerd nu hun vruchten afwerpen. Bij de afgenomen online thuisexamens (WA-B en UA-B en W1 en U1) is er een stijging te zien van circa 10 tot 20% in de slagingspercentages van deze examens. De branches – FEDEC, AvEPA en het opleiderscollectief – zijn sterk betrokken geweest bij elke stap van deze verbeteringsslag. Dankzij de positieve trend in de slagingspercentages hebben we een goede start gemaakt op de EP-adviesmarkt. In onderlinge samenwerking zullen we de examens blijven verbeteren.