Energie & Duurzaamheid

Prijs van duurzame woningen schiet omhoog volgens het Kadaster: belang goed energielabel opnieuw onderstreept

Het belang van een duurzame woning wordt eens te meer onderstreept. Huizenkopers vechten om de meest duurzame woningen. De verkoop van minder energiezuinige huizen blijft ver achter, dat blijkt uit onderzoek van het Kadaster.

Duurzamere woningen brachten ruim 10 procent meer op dan een jaar eerder. Dit zijn huizen met energielabel A, B of C. Voor woningen met een minder zuinig energielabel was de toename minder aanzienlijk. De prijsstijging van woningen met een E en F label was ongeveer 6,5 procent en van de minst zuinige woningen (energielabel G) was de toename minder dan 4 procent.

Het verschil in prijsontwikkeling lijkt in rechtstreeks verband te staan met de gestegen energiekosten. Wat betreft prijsstijging van woning zijn jonge woningen nu de koploper. Woningen die gebouwd zijn na 2010 spannen de kroon met een prijsstijging van ruim 16 procent over het afgelopen jaar. Het contrast met iets meer dan een jaar geleden is enorm. Toen waren het oudere woningen, vaak gebouwd voor 1940, die met een prijsstijging van bijna 21 procent op jaarbasis de ranglijst aanvoerden.

Het verduurzamen van jouw woning heeft dus meerdere voordelen. Naast het feit dat het goed is voor het klimaat en de energierekening, is het ook goed voor de verkoopwaarde van jouw woning. Hier staat wel tegenover dat de financiële obstakels voor het verduurzamen van je woning wel groter zijn geworden. Door de gestegen hypotheekrente en de inflatie stijgen de verduurzamende producten zoals warmtepompen en zonnepanelen in prijs.

Van alle verkochte woningen hebben er steeds minder een slecht energielabel. Het aandeel verkochte woningen met een slecht label is gedaald van ruim 43 procent begin 2015 tot ruim 33 procent dit jaar. Het percentage woningen met energielabel A steeg daarentegen van ruim 14 procent tot ruim 24 procent.

Ruim een kwart van de Nederlandse woningen met een label is energie-technisch nog zo lek als een mandje. Die woningen hebben een energielabel D of lager. Wat opvalt is dat de woningen in een historische binnenstad bovengemiddeld veel slechte energielabels hebben. Met name gemeenten met een relatief grote oude stadskern hebben dit probleem. Denk bijvoorbeeld aan Delft, Haarlem en Maastricht. Jongere steden als Almere tellen juist meer duurzame labels.

Eén op de drie huizen met een slecht energielabel is eigendom van een woningcorporatie. De stichtingen zijn bezig met een grote verduurzamingsslag. Zij willen dat hun hele bezit over een kleine dertig jaar is verduurzaamd. Van alle verduurzaamde woningen met een label is 43 procent eigendom van een corporatie.  

Inschrijven nieuwsbrief

Het laatste nieuws binnen ons mooie vakgebied als eerste in jouw mailbox? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Gerelateerde artikelen