Als voornaamste redenen voor de verduurzaming worden genoemd: maandlasten verlagen, het wooncomfort vergroten, een positieve bijdrage leveren aan het milieu of het verhogen van de woningwaarde. Uit onderzoek van De Hypotheker blijkt dat het aantal hypotheekaanvragen voor woningverbetering – hieronder valt ook het verduurzamen van de woning – in het eerste kwartaal van 2023 met 11% is gestegen in vergelijking met het voorgaande kwartaal.
Hoge energiekosten
Voor veel Nederlanders is het begin van de energiecrisis het startsein geweest om eens goed na te denken over verduurzaming in de eigen woning. Het energielabel wordt steeds belangrijker bij de aan- of verkoop van een woning. Het effect van een energielabel op de waarde van een woning wordt steeds groter en lijkt in de loop van de jaren ook alleen maar groter te gaan worden. Meer dan de helft van de huizenbezitters in Nederland verwacht dat de waarde van een woning binnen nu en vijf jaar sterker afhankelijk zal zijn van het energielabel.
Energielabel
Ondanks de bewustwording bij veel Nederlandse huizenbezitters weet bijna 30% niet welk energielabel zijn of haar woning heeft. Commercieel directeur van De Hypotheker duidt: “Steeds meer huizenbezitters lijken, mede onder invloed van de sterk gestegen energieprijzen, overtuigd te raken van het belang van verduurzaming en energiebesparing. Zo besluiten steeds meer mensen, ook vanwege de hogere energiekosten, om hun woning te verduurzamen. De verwachting is dat deze trend zich ook in de komende jaren voortzet, want hoewel de energieprijzen gedaald zijn, kan dit veranderen zodra het prijsplafond wordt opgeheven. Veel huizenbezitters verwachten dan ook dat het energielabel een steeds grotere rol op de huizenmarkt gaat spelen”.
Een woning met energielabel C is bij verkoop gemiddeld 11,6% meer waard dan een vergelijkbare woning met energielabel G. Bij een gemiddelde prijs van € 394.000 gaat dit al snel om zo’n € 45.000.