Scriptie: De veiligheid bij een hulpverlening en redding op hoogte tijdens een live TV productie

Onlangs heeft Dorus van Lierop zijn scriptie ‘Achter de spotlight’ succesvol verdedigd en mag zichzelf voortaan Middelbaar Veiligheidskundige noemen.

The Voice of Holland Live is een van de grootste live TV producties in Nederland. Om de show goed in beeld te brengen is het belangrijk dat presentatoren en artiesten, die zich vaak op het podium begeven, vanuit alle posities goed belicht worden. Een belangrijke rol hierin is weggelegd voor de zogeheten volgspotter die met behulp van een sterke lamp, de “volgspot”, personen op het podium letterlijk in de spotlights zet. De werkplek van deze volgspotter is vrij uniek en niet zonder gevaar. De volgspotter bevindt zich namelijk op een moeilijk bereikbare plek, op circa 10 meter hoogte in een speciale lichtconstructie hoog in het dak van de zaal. Vanuit een speciale stoel, die bereikt wordt via een smalle loopbrug, te midden van allerlei kabels, lampen en andere techniek, verricht de volgspotter hoog boven alles en iedereen gedurende de show zijn werk.

Maar stel dat er onverhoopt met de volgspotter iets gebeurt op grote hoogte te midden van een liveshow? Hoe verleen je eerste hulp? En welke risico’s kleven er aan een redding op hoogte bij een moeilijk bereikbare plek als deze?

Dorus van Lierop, studiomanager en veiligheidsman binnen NEP Broadcast Services BV, heeft in zijn scriptie “Achter de spotlight” onderzoek gedaan naar deze bijzondere werksituatie en zichzelf de vraag gesteld;

Wat zijn de veiligheidsrisico’s voor de volgspotter en de hulpverleners bij het onwel worden van deze volgspotter tijdens een live TV productie?

De werkplek van de volgpotter, hoog in het dak op ca. 10 meter, is moeilijk bereikbaar, en omgeven met veel techniek en elektra met hoog voltage. Tevens is het op deze hoogte, mede vanwege alle apparatuur, erg warm. Het gevaar dat een volgspotter vanwege de drukkende warmte in combinatie met het soms lange uren zitten onwel wordt is niet ondenkbaar.

In zijn onderzoek heeft van Lierop zich gericht op het inzichtelijk maken van de veiligheidsrisico’s van zowel de onwel geworden volgspotter als de hulpverleners tijdens een live TV productie. Daarnaast is gekeken naar de maatregelen die door betrokken partijen genomen dienen te worden om deze risico’s te beheersen. Het onderzoek is specifiek gericht op de live TV productie The Voice of Holland.

Door het toepassen van diverse methoden van onderzoek, literatuur-, documentatie- en praktijkonderzoek, is o.a. een taak risico analyse opgesteld en zijn beheersmaatregelen op basis van de arbeidshygiënische strategie opgesteld om een redding op hoogte veilig te laten verlopen.

De belangrijkste gevaren bij een redding op hoogte tijdens een live show zijn:

  1. Valgevaar van volgspotter en/of hulpverleners;
  2. Omstanders, waaronder publiek, die geraakt kunnen worden door vallend materiaal en/of personen;
  3. Het tijdig bereiken van de volgspotter door hulpverleners i.v.m. de moeilijk bereikbare werkplek;
  4. Onjuiste inschatting en wijze van eerste hulpverlening door gebrek aan medische kennis;
  5. Het effect van een live tv-uitzending; stress en twijfel bij collega’s en hulpverleners om moment van ingrijpen te bepalen.

Een van de adviezen van Van Lierop is om de risico’s voor de volgspotter volledig weg te nemen door het toepassen van een op afstand bestuurbaar volgsysteem. Tijdens de liveshows van de Voice of Holland wordt deze techniek inmiddels toegepast. Het systeem blijkt echter nog onvoldoende geschikt om het frontlicht te bedienen. Tot de techniek zich verder heeft ontwikkeld zal de bemande volgspotter in het dak nodig zijn. Een calamiteitenprotocol zal volgens Van Lierop helpen structuur en rust te brengen in de hulpverlening en coördinatie mocht redding op hoogte nodig blijken te zijn.

Inschrijven nieuwsbrief

Het laatste nieuws binnen ons mooie vakgebied als eerste in jouw mailbox? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.