Veiligheid & Gezondheid

Strengere handhaving voor bedrijven die risico’s van gevaarlijke stoffen niet in kaart brengen

De risico’s van gevaarlijke stoffen zijn eindeloos. Daarom gaat de Nederlandse Arbeidsinspectie strenger optreden tegen bedrijven die de registratie en beoordeling van gevaarlijke stoffen niet op orde hebben. Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft de beleidsregel boeteoplegging arbeidsomstandigheden in februari aangepast. Hierdoor is het nu mogelijk om strenger te handhaven bij bedrijven wanneer de risico’s van gevaarlijke stoffen niet in kaart zijn gebracht.

Het werken met gevaarlijke stoffen is extreem gevaarlijk

Blootstelling aan gevaarlijke stoffen is enorm schadelijk voor de gezondheid van werknemers. Teveel en te vaak blootgesteld worden aan deze gevaarlijke stoffen kan zelfs tot ernstige beroepsziekten leiden. Jaarlijks zijn er ongeveer 3000 mensen die komen te overlijden aan de gevolgen van het werken met gevaarlijke stoffen. Het aantal personen dat onherstelbare gezondheidsschade oploopt is nog vele malen hoger.

Veel bedrijven hebben de risico’s niet volledig in kaart

Om het aantal bedrijfsongevallen dat voortkomt uit het werken met gevaarlijke stoffen te reduceren heeft de Nederlandse Arbeidsinspectie besloten om niet meer eerst een waarschuwing uit te delen. Vanaf februari wordt er direct overgegaan op sanctionering wanneer bedrijven het gevaarlijke stoffengedeelte van de Risico-Inventarisatie & Evaluatie (RI&E) niet voldoende op orde hebben.

Wat met de eerste situatie gecreëerd werd, was een cultuur waarin  nalatigheid eigenlijk nooit bestraft werd. In de praktijk ging het namelijk vaak zo: de Nederlandse Arbeidsinspectie kwam langs voor de inspectie en concludeerde dat het werken met gevaarlijke stoffen niet veilig gebeurde. De desbetreffende bedrijven kregen een waarschuwing en wanneer het tijdens de herinspectie nog altijd niet voldoende was volgde pas een boete. De bedrijven gingen uiteraard aan de slag met het gevaarlijke stoffendeel en hadden het tijdens de herinspectie wel op orde.

Om deze nalatige manier van werken tegen te gaan heeft de Nederlandse Arbeidsinspectie dus besloten om tijdens de eerste inspectie direct over te gaan op sanctionering.

Hoe zit het dan met de regels?

De regels voor bedrijven die werken met gevaarlijke stoffen zijn niet veranderd. De inspectie gaat alleen strenger handhaven om zo de blootstelling van werknemers aan gevaarlijke stoffen te voorkomen. De sancties zijn daarnaast ook verzwaard.

Bedrijven die werken met gevaarlijke stoffen zijn verplicht om aandacht te hebben in de RI&E voor deze stoffen. In dit gedeelte moet onder andere beschreven staan aan welke gevaarlijke stoffen blootstelling kan ontstaan en welke maatregelen er worden genomen om gezondheidsschade tegen te gaan. Als werkgevers deze inventarisatie niet op orde hebben kan ernstige en soms zelfs fatale gezondheidsschade ontstaan.

Inschrijven nieuwsbrief

Het laatste nieuws binnen ons mooie vakgebied als eerste in jouw mailbox? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Gerelateerde opleidingen

Veelgestelde vragen

Gerelateerde artikelen