Veiligheid & Gezondheid

TNO onderzoek burn-out klachten

Het aantal werknemers dat uitvalt met een burn-out stijgt. Het aantal werknemers met burn-outklachten (1,3 miljoen) is hoog en verzuim door werkstress en werkdruk kost werkgevers per jaar €3,1 miljard. Begrijpelijk dat steeds meer werkgevers op zoek zijn naar een effectieve aanpak ervan. Zeker ten tijde van de coronamaatregelen.

Onderzoek TNO

Uit recent onderzoek van TNO blijkt dat het ontwikkelen van burn-outklachten voornamelijk samen lijkt te hangen met de opeenstapeling of combinatie van verschillende factoren. Deze verschillende factoren hangen samen met het werk, de persoon zelf en de maatschappij. Werkgerelateerde factoren zijn bijvoorbeeld hoge werkeisen, emotionele werkbelasting, geringe steun van de leidinggevende en ontevredenheid over het salaris. Voorbeelden van persoonskenmerken zijn weinig veerkracht en zelfvertrouwen of perfectionisme. Maatschappelijke oorzaken lijken vooral via werk- of privéfactoren hun bijdrage aan de ontwikkeling van burn-outklachten te leveren. Zo kan bijvoorbeeld de hogere mate van digitalisering in onze maatschappij bijdragen aan hogere werkdruk, of de toename van baanonzekerheid. Let wel: dit onderzoek is gebaseerd op dataverzameling uit de periode van voor de uitbraak van de coronapandemie.

Zowel de organisatie als geheel en de leidinggevende in het bijzonder als de werknemer zelf hebben een belangrijke rol bij zowel het signaleren van burn-outklachten, het aanpakken van de oorzaken en het stimuleren van het herstel hiervan. De resultaten van dit onderzoek zijn samengevat in een infographic. Deze is hier te downloaden.

De Vertrouwenspersoon

De rol van de organisatie bij het signaleren en aanpakken van burn-out klachten kan (gedeeltelijk) bij door een vertrouwenspersoon opgepakt worden. De vertrouwenspersoon is namelijk een belangrijk aanspreekpunt voor werknemers die kampen met stress of burn-out klachten. Een vertrouwenspersoon kan advies geven en samen met de werknemer zoeken naar oplossingen.

Veel cijfers wijzen er op dat het aantal burn-outs de komende tijd alleen maar zal blijven steken. Het aanstellen van een vertrouwenspersoon lijkt belangrijker dan ooit.

Op dit moment ligt er een initiatiefwet in de Tweede Kamer “Wet vertrouwenspersonen” om de Arbowet aan te passen. Deze wet pleit voor het wettelijk recht op toegang tot een vertrouwenspersoon van een werknemer. De werkgever dient hierin te voorzien door één of meerdere vertrouwenspersonen aan te stellen (via de OR).

Opleiding tot vertrouwenspersoon

Achter de schermen werken wij hard aan een opleiding tot vertrouwenspersoon. Hierbij volgen wij de ontwikkelingen op de voet. Wilt u op de hoogte blijven van deze opleiding en de ontwikkelingen rondom het wetsvoorstel?Houd me op de hoogte!

Bron: TNO, Arboportaal

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Inschrijven nieuwsbrief

Het laatste nieuws binnen ons mooie vakgebied als eerste in jouw mailbox? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Veelgestelde vragen

Gerelateerde artikelen