Veiligheid & Gezondheid

Veiligheidscoördinator verplicht bij bouw- en sloopwerkzaamheden

Meerdere incidenten uit het verleden hebben ons geleerd dat er nog altijd veel te verbeteren valt wat betreft veiligheidsborging op de bouwplaats en tijdens sloopwerkzaamheden. Naast de verplichte V&G-coördinator heeft de minister van Binnenlandse Zaken nu ook besloten om een veiligheidscoördinator directe omgeving verplicht te stellen. Naar verwachting gaat dit besluit in op 1 januari 2023.

De verwachting is dat de rol van deze veiligheidscoördinator wordt ingevuld door dezelfde functionaris die de V&G-coördinator uitvoeringsfase rol invult.

De nieuw verplicht gestelde veiligheidscoördinator directe omgeving werkt voor de hoofdaannemer of opdrachtgever en regelt de veiligheidswerkzaamheden namens hem. Als dit besluit wordt ingevoerd op 1 januari 2023 houden er in de bouw meerdere personen toezicht:

  • De kwaliteitsborger ziet toe of het te realiseren bouwwerk voldoet aan de technische (wettelijke) nieuwbouwvoorschriften;
  • De V&G-coördinator ziet toe op de veiligheid op de plek waar gebouwd wordt;
  • De veiligheidscoördinator directe omgeving ziet toe op de veiligheid in de directe omgeving van de plek waar gebouwd wordt.

Verschil tussen kwaliteitsborger en veiligheidscoördinator directe omgeving

De veiligheidscoördinator directe omgeving is in dienst van de hoofdaannemer of opdrachtgever en coördineert de veiligheidswerkzaamheden namens hem. De taak van de kwaliteitsborger op grond van de wet kwaliteitsborging voor het bouwen dient uitgevoerd te worden door een onafhankelijk persoon die geen ondergeschikte van de opdrachtnemer is, en die niet betrokken is bij ontwerp, advisering, productie, levering, installatie, bouw of inkoop van (onderdelen van) het bouwproject waarop de kwaliteitsborging betrekking heeft.

Let op: De ingangsdatum van deze wetswijziging is nog niet definitief. Inwerktreding is afhankelijk van goedkeuring door de Tweede en Eerste Kamer of afkondiging van de Algemene Maatregel van Bestuur of ministeriele regeling en publicatie in het Staatsblad of de Staatscourant.

Projectveiligheid

Met onze cursus Projectveiligheid leer je hoe je een project veiligheidstechnisch in goede banen leidt. Deze cursus is speciaal ontwikkeld voor uitvoerende en coördineerde medewerkers die te maken hebben met nieuw-, verbouw- en renovatieprojecten. In de cursus worden een heleboel relevante onderwerpen besproken die jou gaan helpen wanneer je de rol van veiligheidscoördinator directe omgeving gaat vervullen. Als je meer informatie wilt kun je volledig gratis en vrijblijvend onze brochure downloaden.

Download brochure

Download de brochure van onze cursus Projectveiligheid en krijg uitgebreide informatie over de cursus Projectveiligheid.

Download brochure

Inschrijven nieuwsbrief

Het laatste nieuws binnen ons mooie vakgebied als eerste in jouw mailbox? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Veelgestelde vragen

Gerelateerde artikelen