Veiligheidskunde

Veiligheidskundige een mannenberoep? Deze 4 vrouwen bewijzen het tegendeel

Steeds meer vrouwen kiezen voor een baan als veiligheidskundige. Dat merken we ook aan onze opleidingsgroepen Hogere Veiligheidskunde. Momenteel draait bijvoorbeeld een groep met daarin 6 vrouwen. Wij spraken deelnemers Annelies Hendriks, Daniëlle van Eijk, Marian Braber en Patricia Schuit-de Werk.

Veiligheidskunde, wat is daar nou zo leuk aan? Annelies: “Je bent heel veelzijdig bezig, van RI&E’s uitwerken tot werkplek- en ongevalsonderzoeken, binnen alle lagen van een bedrijf. Het geeft mij voldoening om medewerkers te leren inzien waarom veiligheid en arbo belangrijk zijn binnen je werk.” Daar is Marian het mee eens: “Het is interessant om waardevolle oplossingen te kunnen bieden. Mensen weten vaak heel goed wat ze nodig hebben om veilig te kunnen werken, maar vinden dat moeilijk om aan te geven. Ik help ze graag om gesprekken over veiligheid te voeren.”

ANNELIES: “IK LAAT MEDEWERKERS INZIEN WAAROM VEILIGHEID EN ARBO BELANGRIJK ZIJN” 

‘Collega’s wakker schudden’

Patricia hield zich altijd al bezig met veiligheid. “Ik keek naar vluchtwegen, nooduitgangen en of de regels die ik op school had geleerd wel gevolgd werden. In mijn werk waren er altijd medewerkers die weinig wisten over een veilige werkomgeving. Als HVK’er kan ik daar nu iets aan doen. Ik krijg voldoening van vragen beantwoorden, richtlijnen schrijven en managementadviezen geven over hoe iets veiliger kan. Zo kan ik collega’s beschermen, wakker schudden en mondiger maken. Daardoor voelen zij zich veilig, ervaren ze rust en zijn ze productiever.”

‘Geen politieagent’

Volgens Daniëlle zijn veiligheidskundigen zeker geen politieagenten. “Je gaat juist het gesprek aan en je maakt veiligheid leuk. Misschien vinden ze je soms een zeikerd, maar niemand wil straks bij de EHBO zitten. Samen zorg je voor een veilige werkplek. En als je niet streng en alert genoeg bent, zie je dat vanzelf aan het aantal ongevallen.” Patricia beaamt dat: “Je beschermt collega’s. Natuurlijk ben je af en toe streng, maar dat is voor hun eigen bestwil.”

DANIËLLE: “SOMS VINDEN ZE JE EEN ZEIKERD” 

Meer vrouwen in veiligheidskunde

Tegenwoordig zien we steeds meer vrouwen in het veiligheidsvak. De 4 vrouwelijke professionals begrijpen wel waarom. “Veiligheidskunde stond bekend als grover werk, maar er is tegenwoordig ook aandacht voor de details”, zegt Marian. Patricia licht toe: “Bedrijven willen veiligheid steeds meer structureel en integraal regelen. Dat zie je ook aan de komst van de Veiligheidsladder: waar wil je staan? Bedrijven verschuiven van operationeel en reactief naar strategisch en proactief. Daarvoor denken ze breder dan een taakrisicoanalyse.” Daniëlle zegt over vrouwelijke professionals in de branche: “Vrouwen zijn ook goed in ieders belangen afwegen. Mannen zijn weer beter in de uiteindelijke knopen doorhakken. Je hebt in dit vakgebied beide kanten nodig.”

‘Iedereen veilig naar huis’

Hoe vergaat het de vrouwelijke professionals in een mannenwereld? Annelies: “In veiligheidskunde komen de arbohoek en veiligheidshoek samen, maar ik merk dat het niet van belang is of je technisch of een man bent.” Marian: “Ik merk wel dat techneuten het leuk vinden om meer vrouwen in dit vakgebied te zien. Ik stel me dan ook niet op als degene die alles weet. Als iemand naar mij toe komt voor een werkvergunning ga ik altijd het gesprek aan. Wat ga je doen? Leg het me uit, dan denk ik met je mee. Want het papierwerk hoort erbij, maar uiteindelijk moeten de mensen het doen.” Ook Daniëlle is gewend aan de mannencultuur. “Soms zijn mannen misschien kort door de bocht, maar ze letten wel op elkaar en dat vind ik mooi. Uiteindelijk wil iedereen na het werk veilig naar huis.”

MARIAN: “IK GA ALTIJD HET GESPREK AAN OVER VEILIGHEID” 

Ook doorgroeien naar HVK?

Wilt u de veiligheid in uw organisatie naar een hoger niveau brengen? En zorgen dat uw collega’s gezond weer naar huis gaan? In onze opleiding Hogere Veiligheidskunde verdiept u uw basiskennis en leert u meer over externe veiligheid en persoonlijk leiderschap. Download hier de opleidingsbrochure Hogere Veiligheidskunde.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Inschrijven nieuwsbrief

Het laatste nieuws binnen ons mooie vakgebied als eerste in jouw mailbox? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Veelgestelde vragen

Gerelateerde artikelen