Hoi Anneloes! Wat is naast technische kennis nog meer belangrijk voor veiligheidskundigen?
“Je communicatievaardigheden en zelfkennis spelen een grote rol. Daarbij is je mentale weerbaarheid een belangrijk aspect. Ook helpt het als je empathisch en sociaal bent en goed kunt samenwerken. Hier heb je zelfkennis voor nodig, want om mensen goed te kunnen adviseren over veiligheidskundige onderwerpen is interesse in de ander én jezelf essentieel.”
Waarom is het doceren in deze vaardigheden van waarde voor deelnemers?
“Het sociale aspect als veiligheidskundige speelt een grotere rol dan vroeger: toen werd het belang van deze vaardigheden nog helemaal niet zo erkend. Best gek, want veiligheidskundigen adviseren mensen in hun werkomgeving over veiligheidsaspecten. Daarvoor heb je allereerst technische kennis nodig, maar moet je ook weten hóe je die kennis overbrengt.”
Waarom wordt dit nu meer dan vroeger erkend?
“Die erkenning geldt niet alleen voor veiligheidskundigen, onze communicatievaardigheden worden in ieder beroep belangrijker. Volgens mij komt dat door de ontwikkelingen van de maatschappij – een jaar of tien geleden waren veel organisaties een stuk hiërarchischer dan nu. Ook werken mensen vaker in kleinere teams, waardoor ze meer verantwoordelijkheden krijgen én het sociale aspect belangrijker wordt.”
Wat leer je cursisten in module twee en vier van de HVK-opleiding?
“In module twee (Veiligheid en de mens) willen we vooral dat deelnemers persoonlijk inzicht krijgen in hoe ze zijn als persoon. Hoe kom je op anderen over? Dat vinden veel deelnemers best spannend. Daarnaast besteden we aandacht aan managementcompetenties, presentatietechnieken, adviesvaardigheden en leiderschap.
Ook spelen je communicatievaardigheden een belangrijke rol in module vier (Veiligheid en organisatie), waar deelnemers hun eigen organisatie onder de loep nemen met behulp van een specifiek model. Ze onderzoeken bijvoorbeeld de procedures en schrijven een adviesrapport voor het management. Dan is een adviesrapport je eerste stap, maar hoe krijg je medewerkers daadwerkelijk aan het handelen? Daar kunnen je communicatievaardigheden bij helpen.”
Hoe reageren deelnemers op deze modules?
“Bij Kader willen we nooit stilstaan, maar altijd blijven ontwikkelen. Daarom kunnen deelnemers tijdens de opleiding en op de laatste lesdag feedback geven over de opleiding. Regelmatig horen we dat ze deze specifieke modules leerzaam vonden. Heel positief, vooral omdat deelnemers voor aanvang van de opleiding weleens opzien tegen deze modules.
Bij module vier is dat omdat ze een uitgebreid onderzoek doen binnen een organisatie. Deelnemers bekennen dan: het leek wel een complete scriptie! Maar wat ze vervolgens vaak bereiken op basis van hun aanbevelingen – soms binnen nog geen drie maanden tijd – zijn écht goede dingen. Die veranderingen, die ze zélf hebben bereikt, maken deelnemers natuurlijk ook blij.
Bovendien zeggen ze veel over zichzelf te leren. We horen bijvoorbeeld na de eindopdracht (een zelfreflectieplan) van module twee: ‘Oh… daarom heb ik moeite met die ene collega!’ En het leuke is: soms krijg ik feedback uit een onverwachte hoek.
Ik herinner me een deelnemer waarvan ik in het begin dacht: jeetje, jij bent best een pittige (en moeilijke) deelnemer! Iemand die tijdens lesdagen volledig in de weerstand zat. Tot ik zijn portfolio op het eind las. Wat bleek? Module twee was zijn favoriete onderdeel. Hij vond dat we hem écht een spiegel hadden voorgehouden. Hierdoor had hij veel over zichzelf geleerd. Dat je zoiets kunt meegeven, maakt je als docente natuurlijk heel blij.”
Wil je weten of de HVK-opleiding van Kader ook wat voor jou is ? Download dan de brochure!
Download brochure
Download de brochure van onze HVK opleiding en krijg uitgebreide informatie over de profielschets, doelstellingen, toelatingseisen en studiebelasting. Ook krijg je meer informatie over de invulling per lesdag en waar een scriptie aan moet voldoen.
Download brochure