De hiërarchie (arbeidshygiënische strategie) die wordt gebruikt om de risico’s op de werkplek te verminderen, toont dat PBM’s worden gebruikt wanneer alle andere opties zijn uitgesloten. Het is een laatste ‘redmiddel’.
Toch heeft iedere werknemer er wel één op zijn werkplek liggen, een persoonlijk beschermingsmiddel. Of dit nu een bouwhelm, een veiligheidsbril, veiligheidsschoenen of veiligheidskleding is, we dragen het (als het goed is) ten goede trouw. Maar wat als er (kleine) aanpassingen worden gedaan aan de PBM? Wat als een persoonlijk beschermingsmiddel te persoonlijk wordt?
Het aanpassen van PBM’s
Wat velen niet weten, is dat er niets veranderd mag worden aan een PBM nadat deze een (CE) markering heeft ontvangen. We kennen allemaal de kwestie rondom stickers op veiligheidshelmen. Het gaat hierbij om stickers , die door een specialistische, technische samenstelling van basismateriaal en inkten gecombineerd met een lijmlaag zonder weekmakers, geschikt zijn voor het gebruik op veiligheidshelmen. Wordt er een willekeurige sticker gebruikt, dan kan dit ten koste gaan van de kwaliteit van de helm. Soms gaat dit nog een stukje verder. In dit artikel zijn enkele bijzondere, maar alledaagse voorbeelden genoemd.
Veter vervangen
Denk maar eens aan het vervangen van een veter uit een veiligheidsschoen. Deze mag niet vervangen worden door een veter van een ander merk, omdat de veiligheid dan niet meer te garanderen is.
Dragen van steunzolen
Een veiligheidsschoen moet voldoen aan minimale afstanden tussen je tenen en de bovenzijde van de schoen. Een steunzool zal deze afstand reduceren. Dat gaat ten koste van de beschermende werking. Ook kan een steunzool de antistatische eigenschappen van een veiligheidsschoen aantasten. De CE markering vervalt dan ook bij het dragen van een steunzool in een veiligheidsschoen.
Het wassen van lasoveralls
Lasoveralls met fireprotection dienen vrij te zijn van vetten, oliën en andere stoffen. Met name bij heet werk bestaat de kans dat deze brandbare stoffen vlam vatten, met alle gevolgen van dien. Het wassen van deze overalls dient te gebeuren volgens de gebruikshandleiding. Niet ieder wasmiddel is geschikt om deze overalls te reinigen. Het kan de kwalificaties van de werkoveral aantasten.
Veiligheidshandschoenen
Veiligheidshandschoenen dienen afgestemd te worden op de werkzaamheden. Heb je er bijvoorbeeld wel eens bij nagedacht dat bepaalde veiligheidshandschoenen een resistentietijd voorschrijven? Met name bij het werken met gevaarlijke stoffen kan dit grote consequenties hebben. De resistentietijd van bepaalde handschoenen kan bijvoorbeeld 10 minuten zijn. Na deze 10 minuten bieden de handschoenen geen persoonlijke bescherming meer en dient deze te worden vervangen door een nieuw exemplaar. Datzelfde geldt uiteraard voor adembeschermingsfilter bij blootstelling aan gevaarlijke dampen of gassen.