Werkplekoptimalisatie bij Evers Agro

Sander Nijhoff en Erik Meijerink, adviseurs bij Kader, werken op dit moment aan de verbetering van de interne processen bij Evers Agro in Almelo. Samen met opdrachtgever Léon Bolte, productiemanager bij Evers Agro, vertelt Sander Nijhoff (Lean Six Sigma Green Belt) in dit artikel welke rol Kader precies heeft in dit proces en welke stappen er reeds gezet zijn.

Wat doet Evers Agro?

Léon: “Evers Agro ontwikkelt, produceert en verkoopt landbouwmachines voor grondbewerking, graslandverzorging en bouwlandbemesting. Zowel de ontwikkeling, productie, verkoop en service vindt plaats vanuit de fabriek in Almelo. Wij hebben op dit moment 33 productie- en 16 kantoormedewerkers in dienst.”

Waarom samen aan de slag gegaan?

Sander: “Vanuit Kader loop ik al ruim twee jaar als adviseur kwaliteitsmanagement bij Evers Agro. In die tijd heb ik met Léon gesproken over het onderwerp procesoptimalisatie en in het bijzonder de indeling en structuur in de werkplaats. Omdat we beide bekend zijn met 5S-methodiek, kwamen we op het idee om het managementteam enthousiast te maken voor het toepassen van deze methodiek. Samen met mijn collega Erik Meijerink (Lean Six Sigma Black Belt) hebben we het managementteam overtuigd van de toegevoegde waarde van de 5S- methodiek en zijn we gestart met het organiseren van in totaal zeven workshops.”

Léon: “Ik vind dat we bij Evers Agro nog veel kunnen winnen op het gebied van procesoptimalisatie. De adviseurs van Kader kijken bij veel bedrijven in de keuken en kunnen zo hun praktijkervaringen delen met ons. Daarnaast beschikken zowel Sander als Erik over de kwaliteit om onze medewerkers in een goede richting te sturen, zonder daarbij belerend te zijn. Door de juiste vragen te stellen laten ze de medewerkers zelf de oplossingen bedenken. Op deze manier is het draagvlak voor de organisatorische wijzigingen groot.”

Hoe ziet de begeleiding eruit?

Léon: “De 5S methode is een LEAN methodiek en is erop gericht de organisatie te verbeteren met de werkplek als uitgangspunt. Zo gaan we tijdsverspillingen tegen, zoals lang zoeken naar onderdelen en gereedschappen. Tijdens de workshops bedenken we hoe de werkplek slim ingericht kan worden. De werkplekken worden gedurende de workshops ook daadwerkelijk verbouwd. Het resultaat is dat we veel efficiënter en prettiger werken.”

Sander: “Voor mij als adviseur is het erg leuk om dit soort projecten te begeleiden. Het mooie hiervan is dat je het project met z’n allen doorloopt en al heel snel resultaat ziet. Je merkt dat medewerkers hiervan enthousiast worden en ook zelf met ideeën komen. De medewerker die bij Evers Agro op de eerste meeting de meeste weerstand bood, had na de derde workshop de meeste vooruitgang geboekt op zijn werkplek!”

Wat levert het op?

Léon: “Een slordige, vieze omgeving leidt gemakkelijk tot ongevallen. Struikel- en valgevaar bij rondslingerende pallets of onderdelen is een bekend fenomeen. Op dit moment hebben wij een opgeruimde, overzichtelijke werkplaats waar alles een vaste locatie heeft. Vluchtwegen zijn bijvoorbeeld niet langer versperd en duidelijk op de vloer aangegeven. Onze arbeidsveiligheid is beduidend toegenomen. Daarnaast gaat de kwaliteit van onze productie ook omhoog, er worden minder fouten in het proces gemaakt. Zowel het management als de medewerkers ervaren de samenwerking als zeer positief en zeer nuttig.”

Sander: “We krijgen bij Evers Agro alle vrijheid en ruimte om het project zo goed mogelijk te begeleiden. Dit werkt heel prettig, omdat je hierdoor ook een stapje extra kan zetten daar waar het nodig is. Bij Evers Agro worden door de medewerkers zelf 15 nieuwe werkbanken gemaakt met daarboven schaduwborden voor het gereedschappen. Het is prachtig om te zien dat ons project dit mede mogelijk heeft gemaakt”.

De 5S-methodiek: ook geschikt voor andere organisaties?

Sander: “De 5s methodiek is zeker geschikt voor andere bedrijven, ongeacht in welke branche de bedrijven opereren. De 5s methodiek is laagdrempelig toe te passen en de uitkomsten zijn heel herkenbaar voor de medewerkers die er direct mee te maken hebben. Het maakt daarbij niet uit of je enkel kantoorwerkplekken hebt of beschikt over een grote productiehal. In elke omgeving is het zinvol om structuur aan te brengen, de omgeving schoon te houden en gebruik te maken van visuele hulpmiddelen om de omgeving juist gestructureerd te houden. Hierdoor is het mogelijk om efficiënter te werken, worden fouten minder makkelijk gemaakt en wordt er ook nog eens een veiligere werkomgeving gecreëerd.”

Actueel

Onze nieuwste artikelen

10/04/2024

Zwendel met VCA-diploma's: Arbeidsinspectie maakt zich zorgen

Lees verder
10/04/2024

Kader Academy breidt opleidingsaanbod uit met integratie Etop

Lees verder
10/04/2024

Werknemer klaagt werkgever aan voor opgelopen schade, maar wanneer is iets een bedrijfsongeval?

Lees verder
Stel een vraag

Contact

Velden met een * zijn verplicht