Wat voegt de onderwijskundige blik toe aan de opleidingen bij Kader Academy?
Luuk: “Kader biedt heel veel opleidingen aan. Daarom is het belangrijk om te weten waaraan een goede opleiding moet voldoen. Samen met echte vakexperts geef je de inhoud van een opleiding vorm. Het ‘onderwijskundige’ zit in alle drie de fasen van een opleiding: de voorbereiding, de uitvoering en de afronding.
Het is bijvoorbeeld belangrijk om de doelgroep te kennen en de juiste doelen te stellen. Ook is vernieuwing en verbetering in opleidingen belangrijk: je biedt niet 25 jaar lang dezelfde opleiding aan. Als onderwijskundige ondersteun je in die verbetering: vanuit onderwijskundige theorieën helpen we bijvoorbeeld om bestaand lesmateriaal te evalueren.
Daarnaast zijn we nauw betrokken bij het opstellen van nieuwe opleidingen. Een onderwijskundige zorgt onder andere voor de juiste opleidingsstructuur en het opstellen van de juiste leerdoelen bij de lesstof.”
Wat let je op bij het maken van een nieuwe opleiding?
Luuk: “Bij de ontwikkeling van een nieuwe opleiding, zoals de EP-opleidingen, start ik altijd met een aantal vragen: wie is de doelgroep? Wat is het doel van de opleiding? En met welke informatie willen we de deelnemers naar huis sturen? Dergelijke vragen helpen de juiste focus te houden en zorgen voor structuur in een opleiding.”
De inhoud wordt grotendeels bepaald door onze docenten. Van oudsher werken we bij Kader Academy met de expertise van onze adviseurs uit de praktijk om dit vorm te geven. De uitdaging? Veel docenten willen – begrijpelijk, zoveel mogelijk kennis overbrengen. Soms vinden ze het lastig om keuzes in onderwerpen te maken. Daar geven wij sturing aan. Door ze steeds weer te bevragen, verwerken we die berg informatie uiteindelijk in een soort wetenschappelijke trechter – tot het specifieke leerdoelen worden.”
En hoe werkt dat bij bestaande opleidingen?
Anneloes: “Luuk is grotendeels bezig met de ontwikkeling van nieuwe opleidingen, ik ben vooral betrokken bij de HVK-opleiding als docente en onderwijskundige. Die opleiding bestaat al sinds de start van Kader, maar om een kwaliteitsslag voor de toekomst te maken hebben we de opleiding recent opnieuw onder de loep genomen.
Om die kwaliteitsslag te maken werden er docentbijeenkomsten georganiseerd en hebben we kritisch gekeken naar onze lessen: wat vertellen we onze deelnemers allemaal? Over welke modules zijn de deelnemers het meest tevreden? En wat gaat er minder goed? Ook zijn docenten kritisch aan de slag gegaan met hun eigen lesdag en die van collega-docenten.
Deze evaluatie resulteerde in een aanscherping van de leerdoelen. Ook pasten we de lesvolgorde binnen een module aan. Bovendien evalueerden we onze beoordelingsformulieren voor de eindopdrachten: deze aanpassing zorgt voor meer transparantie, eerlijkheid en objectiviteit in de beoordeling. Dit past meer bij de visie van Kader Academy voor de komende jaren.”
Wat maakt jullie vak zo leuk?
Luuk: “Ik ben als onderwijskundige in veel lagen van de organisatie betrokken. Met heel veel mensen mag ik mijn kennis delen, dat is dan ook mijn passie. Vervolgens kan ik een stap terugnemen zodra de opleiding in een goede kwaliteitscyclus staat: docenten kunnen dan zelf verbeteringen doorvoeren en ik stuur alleen nog bij waar nodig. Het is fantastisch om te werken met gedreven en enthousiaste docenten. Het gezamenlijk werken aan kwaliteit geeft mij energie.”
Anneloes: “Vooral de verschillende contacten maken mijn werk interessant. Samenwerken vind ik erg belangrijk. Met elkaar zetten we stappen in de kwaliteit van ons werk, wat voor iedereen leerzaam is. Ook leer ik veel van Luuk, die meer ervaring heeft dan ik als onderwijskundige. Kader is groeiende, dus we blijven scherp en (her)ontwikkelen. Het is uitdagend en zelfs na twaalf jaar werken bij Kader vind ik het nog niet saai. Docenten helpen, zodat zij deelnemers leren over veiligheid: daar word ik blij van.”