Veiligheid & Gezondheid

Arbocoördinator

Een arbocoördinator is een medewerker die zich bezighoudt met het coördineren van uit te voeren taken op het gebied van arbeidsveiligheid. Wat houdt dat in en wat is het verschil met de preventiemedewerker en KAM-coördinator? In dit artikel leest u er alles over.

Wat doet een Arbocoördinator?

Als Arbocoördinator heeft u een brede coördinerende en sturende rol in het monitoren, aanjagen en bewaken van activiteiten gericht op het creëren van een veilige en gezonde werkplek. U onderkent de arbeidsrisico’s, weet wat er moet gebeuren en wie u daarvoor moet inschakelen. U heeft hiervoor contacten met interne en externe deskundigen op het gebied van veiligheid, gezondheid en Arbowetgeving.

Ook thema’s als verzuim, werkdruk, veiligheidscultuur en duurzame inzetbaarheid liggen soms op het bordje van de Arbocoördinator. Bovendien houdt u in de gaten of het arbobeleid wordt nageleefd en of de beoogde resultaten worden behaald. Daarom werkt u vaak met diverse Arbomanagementsystemen, zoals ISO 45001 en VCA.

Samengevat zijn dit de belangrijkste taken van een Arbocoördinator:

 • Signaleren van risico’s rond veiligheid en gezondheid
 • Het arbobeleid (mede) opzetten
 • Zorgen dat het arbobeleid juist wordt vastgelegd en uitgevoerd
 • Het coördineren en aansturen van interne en externe deskundigen
 • Management, OR en medewerkers adviseren over veilig en gezond werken

Waarom is er veel vraag naar Arbocoördinatoren?

Als Arbocoördinator bent u zeer gewild bij werkgevers. Zij besteden namelijk steeds meer aandacht aan arbeidsomstandigheden. Dat komt onder andere door de aangepaste wet- en regelgeving rond arbozaken. Daarnaast begrijpen steeds meer organisaties dat goede arbeidsomstandigheden beter zijn voor hun collega’s, verzuimcijfers, kwaliteit én hun aantrekkelijkheid als werkgever. Zij staan dus te springen om een adviserende Arbocoördinator.

Wat is het verschil tussen een Arbocoördinator en een preventiemedewerker?

Vaak worden de functietitels Arbocoördinator en Preventiemedewerker door elkaar gebruikt. Begrijpelijk, want de werkzaamheden kunnen inderdaad overeenkomen. Vergeleken met een preventiemedewerker heeft een Arbocoördinator wel een meer coördinerende dan een uitvoerende rol. Maar er is nog een ander belangrijk verschil. Een Preventiemedewerker is voor organisaties arbowettelijk verplicht, een Arbocoördinator niet. Ook heeft de preventiemedewerker recht op ontslagbescherming en de Arbocoördinator niet.

Wat is het verschil tussen een Arbocoördinator en een KAM-coördinator?

En dan is er ook nog de KAM-coördinator. KAM staat voor Kwaliteit, Arbeidsomstandigheden en Milieu. Een KAM-coördinator is dus verantwoordelijk voor de kwaliteit, arbeidsomstandigheden en het milieuvriendelijk handelen van een organisatie. Arbo is slechts een deel van het takenpakket.

Voor een Arbocoördinator zijn de arbeidsomstandigheden juist het voornaamste aandachtspunt.

Waar werkt een Arbocoördinator?

Alle organisaties zijn verplicht om te zorgen voor een gezonde en veilige werkomgeving, dus als Arbocoördinator kunt u in diverse werkomgevingen werken. Arbocoördinator is meestal een staffunctie. Hoe die parttime of fulltime functie precies in elkaar zit, hangt af van de bedrijfsgrootte en de aanwezige risico’s. Soms is er alleen een Arbocoördinator nodig, soms werkt u bijvoorbeeld samen met andere arbodeskundigen, zoals een HSE’er, HVK’er of KAM-coördinator.

Wat is er leuk aan het vak Arbocoördinator?

Het leuke aan een baan als Arbocoördinator is de diversiteit. Maar ook het organiseren en het onderhouden van het contact met alle betrokkenen, zowel intern (werknemers, management, ondernemingsraad) als extern (arbodienst, Inspectie SZW, bedrijfsarts en andere arbodeskundigen). U bent een soort regelneef, een spin in het web als het op arbozaken aankomt. U neemt een belangrijke beleidsmatige plek in tussen de arbodeskundigen en het bedrijfsmanagement.

Wat moet een Arbocoördinator kunnen?

Als Arbocoördinator kunt u niet zonder kennis van relevante wet- en regelgeving, het arbospeelveld en allerlei inzichten op het gebied van veilig en gezond werken. Waar loopt uw organisatie tegenaan en hoe vertaalt u dit naar een goed arbobeleid? Natuurlijk zijn ook communicatie- en adviesvaardigheden cruciaal om succesvol te kunnen coördineren.

Weten of een baan als Arbocoördinator bij u past? Dit zijn enkele belangrijke vaardigheden van een Arbocoördinator:

 • Coördineren
 • Adviseren
 • Analyseren en conclusies trekken
 • Belangen afstemmen
 • Projectmatig werken

Hoe wordt u een goede Arbocoördinator?

Meer weten over arbo, gezondheid en het uitvoeren van veiligheidskundige taken? Laat u bijscholen door Kader. Huidige Preventiemedewerkers of KAM-coördinatoren komen hiervoor vaak uit bij een opleiding Middelbare Veiligheidskunde (MVK) of Hogere Veiligheidskunde (HVK). Maar wilt u liever een coördinerende in plaats van een uitvoerende rol? Dan is de 6-daagse opleiding Arbocoördinator meer iets voor u.

Meer informatie over de opleiding Arbocoördinator

Lijkt een baan als Arbocoördinator u wel wat? Download voor meer informatie de brochure over de opleiding Arbocoördinator.

Inschrijven nieuwsbrief

Het laatste nieuws binnen ons mooie vakgebied als eerste in jouw mailbox? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Veelgestelde vragen

Gerelateerde artikelen