De Preventiemedewerker is een type arbodeskundige. Deze collega houdt zich bezig met de veiligheid en gezondheid van de werknemers.
De taken van een Preventiemedewerker zijn divers, dat kan afhankelijk zijn van wat de afspraken zijn binnen een organisatie. Meestal is preventiemedewerker een neventaak, soms een fulltime functie. Dat bepaalt de werkgever. Door vooraf een functieprofiel op te stellen, kan de zwaarte van de functie worden ingeschat en kan de preventiemedewerker zijn werk goed uitvoeren. Wat wordt er van de medewerker verwacht en hoeveel tijd, kennis en middelen zijn daarvoor nodig?
Wettelijk zijn er drie taken van een Preventiemedewerker vastgelegd:
- Het (helpen bij) opstellen en uitvoeren van de Risico-Inventarisatie & -Evaluatie (RI&E)
- Het adviseren en nauw samenwerken met de ondernemingsraad, personeelsvertegenwoordiging en arbodeskundigen over de nodige maatregelen voor een goed arbobeleid
- Deze maatregelen (mede) uitvoeren
Aan de slag als Preventiemedewerker
Bij de praktische cursus Preventiemedewerker leert u hoe u op operationeel niveau de arbeidsveiligheid waarborgt. U bent op de hoogte van de wet- en regelgeving en vertaalt deze naar uw eigen organisatie. Als Preventiemedewerker adviseert u over preventie en registreert en onderzoekt u ongevallen. Ook geeft u voorlichting over veilig en gezond werken.
Heeft u een beleidsmatige rol? De cursus Arbocoördinator sluit dan beter bij u aan.
Heeft u een operationele/uitvoerende rol en vormt u de verbinding naar veiligheidsmanagement? De opleiding Basis Veiligheidskunde (BVK) sluit dan wellicht beter bij u aan.
De termen VGM-coördinator en Preventiemedewerker worden in de praktijk regelmatig door elkaar gebruikt. De Arbowet verwijst alleen naar Preventiemedewerker.