Veiligheidskunde

Van MVK naar HVK: waarom zou u?

Als Preventiemedewerker of Middelbaar Veiligheidskundige houdt u zich bezig met veiligheidsrisico’s op de werkvloer. Maar heeft u ook genoeg kennis om de veiligheidsprocedures verder aan te scherpen of geheel nieuw beleid op te zetten en uit te rollen? Wij vertellen u meer over de stap van praktijkgericht naar beleidsmatig bezig zijn met veiligheid.

Als Preventiemedewerker of Middelbaar Veiligheidskundige houdt u zich bezig met veiligheidsrisico’s op de werkvloer. Maar heeft u ook genoeg kennis om de veiligheidsprocedures verder aan te scherpen of geheel nieuw beleid op te zetten en uit te rollen? Wij vertellen u meer over de stap van praktijkgericht naar beleidsmatig bezig zijn met veiligheid.

Om de risico’s binnen een organisatie goed in kaart te brengen, is (hulp van) een veiligheidskundige nodig. Een Middelbaar Veiligheidskundige (MVK’er) is druk met de operationele veiligheid op de werkplek en de uitvoering van het veiligheidsbeleid. Denk aan het opstellen van een TRA, machine-RI&E en het uitvoeren van werkplekinspecties. Zijn de risico’s in beeld? Heeft u de juiste veiligheidsmaatregelen genomen? Hoe meer u op veiligheid focust, hoe meer risico’s en vragen er aan het licht komen. Denk aan vragen als: Hoe schrijf ik een nieuw veiligheidsbeleid? Hoe overtuig ik mijn leidinggevende? Hoe ga ik om met weerstand? En hoe verbeteren we de veiligheidscultuur binnen de organisatie?

Het beantwoorden van dit soort vragen valt in het werkdomein van de Hoger Veiligheidskundige. De Middelbaar Veiligheidskundige en de Hoger Veiligheidskundige hebben een verschillende focus. De Middelbare Veiligheidskunde opleiding richt zich op de praktische onderwerpen en risico’s binnen de organisatie.

Wat doet een Hoger Veiligheidskundige?

Een HVK’er houdt zich op een andere, meer beleidsmatige manier bezig met veiligheid. De HVK’er focust zich op het uitdenken, opstellen en uitrollen van het veiligheidsbeleid binnen de organisatie. Hij is in staat om de lijnen op het gebied van veilig werken binnen de organisatie uit te zetten, te bewaken en anderen te motiveren om zorg te dragen voor een veilig werkklimaat. De HVK’er is naast intern aanspreekpunt voor veiligheid ook extern de persoon die het gesprek voert met derde partijen zoals de Inspectie SZW. De HVK’er is naast de MVK’er veel meer bezig met het managen van de veiligheidskundige processen en leiding geven op gebied van veiligheid. Hij of zij adviseert het management over o.a. het veiligheidsbeleid, met aandacht voor o.a. de bedrijfscultuur, complexe risico’s en wetgeving én stuurt MVK’ers aan tijdens de uitvoering. Kennis van managementsystemen, externe veiligheid en auditvaardigheden is hierbij essentieel. Uiteraard werken Middelbaar Veiligheidskundigen en Hoger Veiligheidskundigen veel samen.

Inhoud opleidingen MVK en HVK

Tijdens de MVK-opleiding (mbo+) leren deelnemers alle basis risicofactoren kennen, die ze meteen kunnen toepassen in hun werk. De Middelbaar Veiligheidskundige is sturend op de werkvloer en veelal praktijkgericht. Het gaat hierbij om vragen als: Heb ik de risico’s in beeld? Hebben we de juiste maatregelen genomen en nemen we in de uitvoering ook de juiste maatregelen?

Ook een HVK’er (hbo+) heeft deze praktijkkennis nodig. Een HVK’er heeft echter ook kennis van externe veiligheid, managementsystemen, auditvaardigheden, persoonlijk leiderschap, visie op veiligheidsbeleid en veiligheidscultuur. Dit komt allemaal aan bod in de HVK-opleiding. De Hogere Veiligheidskunde opleiding gaat wat verder in op veiligheidskundige modellen om ook sturing te geven aan de organisatie op het gebied van veiligheid. De focus ligt hier op de organisatie als geheel, op complexe risico’s en wetgeving. De Hoger Veiligheidskundige is beleidsmatig en houdt zich bezig met veiligheidsvisie en veiligheidsstrategie. Daarnaast is er in de HVK opleiding veel ruimte voor persoonlijke ontwikkeling.

Waarom een HVK-opleiding volgen?

Een opleiding Hogere Veiligheidskunde is een volgende stap in uw veiligheidskundige carrière. Naast praktijkgericht kunt u als HVK’er namelijk aan de slag met veiligheidsbeleid. En doordat u de organisatie op een andere manier leert kennen, kunt u beleidsplannen, afwegingen en bezwaren van collega’s beter interpreteren. Een Hoger Veiligheidskundige kan zich laten persoonscertificeren. Een gecertificeerde HVK’er geeft met deze persoonsregistratie aan over voldoende deskundigheid en ervaring te beschikken en is in de Arbowet aangemerkt als één van de vier kerndeskundigen. Een gecertificeerd Hoger Veiligheidskundige mag de wettelijk verplichte Risico Inventarisatie en Evaluatie toetsen.

Voordelen van HVK-kennis voor uw organisatie

Als opgeleide HVK’er helpt u mee aan het creëren van een veilige werkomgeving. U kent de organisatie tot in detail en bent een volwaardige sparringpartner voor het hele team én derden. Dat bevordert de plannen en veiligheid. Uw diploma en/of certificering is bovendien een bewijs naar de buitenwereld dat uw organisatie veiligheid serieus neemt en hierin investeert.

Eerst MVK-opleiding volgen?

Heeft u nog geen (praktijk)ervaring met basis risicofactoren zoals; fysieke belasting, elektrische veiligheid, PSA en machineveiligheid, dan adviseren we u de opleiding Middelbare Veiligheidskunde te volgen. Hierin leert u alles over de basis risicofactoren. Twijfelt u? Wij helpen u graag met uw opleidingskeuze.

Meer weten over de HVK-opleiding

Wilt u de veiligheid binnen uw organisatie naar een hoger niveau brengen? In onze opleiding Hogere Veiligheidskunde verdiept u uw basiskennis en leert u meer over o.a. externe veiligheid en persoonlijk leiderschap.

De opleiding Hogere Veiligheidskunde van Kader krijgt van deelnemers gemiddeld een 8,7. Meer weten over alle onderwerpen in de opleiding HVK? Download hier de opleidingsbrochure.

Inschrijven nieuwsbrief

Het laatste nieuws binnen ons mooie vakgebied als eerste in jouw mailbox? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Veelgestelde vragen

Gerelateerde artikelen