News

Asbestovertredingen worden openbaar gemaakt

9 augustus 2017

De Raad van State heeft geoordeeld dat het openbaar maken van inspectiegegevens van zware of ernstige asbestovertredingen is toegestaan. Tegen de uitspraak van de Raad van State is geen beroep mogelijk.

Sinds augustus 2014 maakt de Inspectie SZW inspectiegegevens van zware of ernstige asbestovertredingen openbaar. Zo wordt onder andere openbaar gemaakt om welke persoon het gaat, waar het  asbest verwijderd is en wanneer de overtreding plaatsvond . De openbaarmaking vindt plaats op het moment dat de boete aan de persoon wordt opgelegd.

Een persoon aan wie een boete was opgelegd en waarbij de gegevens van de overtreding openbaar werden gemaakt, ging hiertegen in beroep. De rechtbank Gelderland deed eind maart 2016 uitspraak waarin de boete werd gehandhaafd, maar rechtbank verbood de openbaarmaking. Tegen dit laatste deel werd door het ministerie van SZW hoger beroep aangetekend bij de Raad van State.

De Raad van State heeft de uitspraak van de rechtbank Gelderland vernietigd en het ministerie in gelijk gesteld als het gaat om de openbaarmaking van de inspectiegegevens.

Bron: Inspectie SZW

DEEL DIT

inspectie-szw

Relevante links