News

Blootstelling aan stoffen op het werk

12 april 2019

Long Alliantie Nederland en het Longfonds hebben onder toeziend oog van staatssecretaris Van Ark, de Werk en Longen check gelanceerd.

Longziekten zoals astma, COPD en longkanker kunnen veroorzaakt of verergerd worden door blootstelling aan stoffen op het werk. Jaarlijks sterven er 4100 mensen aan beroepsziekten, waarvan 3000 mensen door blootstelling aan stoffen op het werk. Het gaat dan niet alleen om giftige lasdampen of asbest, ook ogenschijnlijk onschuldige stoffen kunnen tot gezondheidsproblemen leiden bijvoorbeeld bij gebruik te maken van schoonmaakmiddelen, houtstof, kleurstoffen en graanstof. De klachten beginnen vaak met hoesten, vermoeidheid en verkoudheid. Uiteindelijk kan onherstelbare schade in de longen ontstaan. Preventie is dus van groot belang en hierdoor hebben Long Alliantie Nederland en het Longfonds de Werk en Longen check gelanceerd. De check geeft inzicht in risico’s en geeft maatregelen aan die helpen om blootstelling te voorkomen.

De test is beschikbaar via www.werklongencheck.nl

Een werknemer valt na jaren werkzaam te zijn geweest bij een bedrijf dat schokbrekers voor auto’s produceert uit wegens ziekte. De man is als lasser werkzaam geweest en is hierbij jarenlang blootgesteld aan metaalstof en lasdampen (lasrook). Bij nader onderzoek wordt longemfyseem vastgesteld. Is het longemfyseem een beroepsziekte? Of is de ziekte een gevolg van andere omstandigheden, zoals hobby’s en genetisch erfelijke achtergrond? Lees hier meer >

Bron: Arboportaal
DEEL DIT

stoffen op het werk