News

Deal € 6,5 miljard voor verduurzaming huurwoningen

1 oktober 2014

Bouwers en woningcorporaties hebben op 21 juni jl. de deal ‘stroomversnelling’, in het bijzijn van minister van Wonen, Stef Blok, ondertekend. Doel hiervan is de renovatie van 111.000 huurwoningen in duurzame woningen zonder energiekosten.

Voordeel is dat huurders van relatief slechte woningen met hoge energierekeningen een comfortabele duurzame woning krijgen tegen dezelfde woonkosten. Corporaties kunnen zonder overheidssubsidies investeren in de waarde van hun vastgoed en de leefbaarheid van wijken. Neveneffect is werkgelegenheid in de bouwsector en een bijdrage aan duurzaamheidsdoelstellingen.

Minister Blok heeft toegezegd de regelgeving voor corporaties aan te passen: zij kunnen dan naast huur ook energiediensten (als onderdeel van woonkosten) in rekening brengen. Ook maakt hij zich er sterk voor dat corporaties lokale energie op het niveau van een woningcomplex kunnen salderen (is: verrekening van energie die teruggegeven wordt aan het net). Daarnaast wordt onderzocht of het revolverend fonds energiebesparing uit het Woonakkoord hierbij wordt ingezet.

De deal voor de eerste 11.000 woningen gesloten tussen de corporaties Portaal, Lefier, Woonwaard, Stadlander, Tiwos, Wonen Limburg en de bouwbedrijven: VolkerWessels, BAM, Ballast Nedam en Dura Vermeer. Concreet zijn de energieambities mogelijk door een combinatie van: hoogwaardige isolatie, slimme installaties en de inzet van lokale duurzame energie. Andere partijen scharen zich achter het initiatief voor de opschaling naar de volgende 100.000 woningen.

Bron: de architect

 

 

DEEL DIT

Nieuwsbrief ontvangen?    Ik ontvang graag de nieuwsbrief EPAIk ontvang graag de nieuwsbrief Veiligheidskunde
    Ik ben het eens met het privacy statement van Kader Opleidingen.