News

Drie redenen waarom je als EPA adviseur beter zo vroeg mogelijk kunt starten met de omscholing

13 februari 2020

Op 1 januari 2021 gaat de rekenmethodiek NTA 8800 in en moeten alle EPA adviseurs werken volgens de nieuwe opnamemethodieken (ISSO 82.1 en ISSO 75.1). Dan zou je toch denken dat het voor bestaande adviseurs het beste is om in december 2020 het aanvullende examen af te leggen en vlak ervoor de opleiding te volgen? Toch niet! Waarom en wanneer is dan wel het juiste moment? In dit artikel geven we je drie redenen waarom eerder beter is en leggen we uit waarom je niet meer hoeft te wachten.

1. ‘Uw gekozen datum zit helaas vol’

Op dit moment zijn er ongeveer 1600 EPA-W adviseurs en 400 EPA-U adviseurs. Die zullen hoogstwaarschijnlijk allemaal op 1 januari 2021 hun werk gewoon willen voortzetten. Dat houdt in dat ze op 1 januari het aanvullende examen met goed gevolg moeten hebben behaald. Er zijn twee instanties die het examen afnemen, CITO en ’t Examenpark. De kans dat je favoriete datum vol zit zal groter zijn tegen het einde van het jaar. En uiteraard geldt ook voor de opleiders dat er een maximale capaciteit is per maand om adviseurs voor te bereiden op het examen. Opleidingen zullen richting het einde van 2020 naar verwachting ook eerder vol zitten dan eerder in het jaar.

Reserveer daarom jouw plek nu er nog voldoende opties zijn, en je de optimale dag kunt kiezen in jouw planning.

2. Niet geslaagd… wat nu?

Wanneer je in december je examen hebt gepland en hier onverhoopt toch niet voor slaagt, dan kun je uiteraard gewoon herexamen doen. Hier gaat alleen weer wat tijd overheen, door het nakijken en opnieuw inplannen, wat kan betekenen dat je niet direct op 1 januari vakbekwaam bent en tijdelijk je werk niet kunt uitvoeren. Niemand gaat er natuurlijk van uit dat je zakt voor het examen, maar waarom zou je onnodig het risico nemen?

3. Onnodige stress in je planning

Planningen zijn handige tools, maar zijn altijd aan veranderingen onderhevig. Iedereen die ooit een verbouwing heeft gepland zal dat volmondig beamen. Wanneer je de opleiding en het examen kort voor 1 januari 2021 plant, heb je geen speling wanneer je de griep zou krijgen, ineens een grote opdracht aangeboden krijgt, of waar het leven je dan ook mee verrast. Nu is het nog vroeg en heb je de luxe om stressvrij te plannen, maak daar zeker gebruik van!

Hoe dan wel?

Ons advies is om nu al te gaan plannen en op de eerstvolgende datum die voor jou past de opleiding te volgen. Wanneer je de opleiding hebt afgerond heb je nog de tijd om te oefenen, wat proefexamens te maken en je vervolgens in te schrijven voor het eerstvolgende examen. Je kunt rustig de uitslag afwachten, wat meestal een paar weken duurt. Mocht je niet in 1 keer slagen, dan heb je nog de tijd voor een herexamen, met zo nodig wat extra studietijd. Wanneer je dan het examen hebt behaald, ben je er zeker van dat je ook vanaf 1 januari 2021 je vakbekwaamheid behoudt en kun je al je aandacht richten op het binnen halen van opdrachten voor 2021.

Kan het ook té vroeg zijn?

We krijgen weleens de vraag of de lesstof inhoudelijk nog kan veranderen in de loop van het jaar. Op hoofdlijnen zal het lesmateriaal in ieder geval niet veranderen. Wanneer er wel wijzigingen zijn dan passen wij dit voor je aan in het digitale lesmateriaal. De digitale lesstof die wij je bieden blijft bovendien beschikbaar tot 31 december 2021. Zo beschik je altijd over het meest actuele materiaal voor een optimale voorbereiding op het aanvullend examen!

Twijfel je of de kennis over de nieuwe methode niet wegzakt als je er niet direct mee aan het werk kunt? Geen zorgen! Ter voorbereiding op het aanvullend examen geven we een aantal casussen om mee te oefenen, zodat je de methodiek in de vingers krijgt en goed voorbereid aan het examen deel kan nemen.

Vraag je je af of de opleidingen van Kader wel aansluiten op de examens? Dat zit goed. Kader werkt nauw samen met de drie softwareaanbieders en met ISSO. Bovendien worden de beschikbare proefexamens met je doorgenomen in de opleidingen. Alles is gereed voor de start!

De eerstvolgende stap

Zit je nu direct klaar met je agenda, maar weet je nog niet zeker welke opleiding je precies moet volgen? Of ben je benieuwd naar de mogelijkheden om dit moment direct te gebruiken om je door te ontwikkelen als adviseur, waarbij je kunt besparen op de totale opleidingskosten? Bel voor alle vragen even met onze adviseurs, zij helpen je graag met de juiste keuze.

Opleiding EP-W/B voor EPA-W adviseur
Opleiding EP-U/B voor EPA-U adviseur

DEEL DIT

Nieuwsbrief ontvangen?    Ik ontvang graag de nieuwsbrief EPAIk ontvang graag de nieuwsbrief Veiligheidskunde
    Ik ben het eens met het privacy statement van Kader Opleidingen.