News

Eerste A++++ Energielabel in Nederland

1 oktober 2015

Supermarktketen Lidl heeft het eerste gebouw in Nederland gerealiseerd met Energielabel A++++. Het gebouw heeft een energieprestatiecoëfficient van minder dan 0,3. Daarmee is het gebouw twee keer zo zuinig als de nieuwe norm van het Bouwbesluit, die naar verwachting in 2015 van kracht zal worden. Energieneutraal bouwen komt hiermee binnen bereik.

Led-verlichting

Bij winkels is verlichting een dominante energiepost. De Lidl-vestiging in Stein is niet alleen goed geïsoleerd en gebruikt warmtepompen, maar onderscheidt zich ook door de consequente toepassing van led-verlichting. Van koel-en vriesverlichting tot lantaarnpalen op de parkeerplaats. Daarnaast zijn 338 zonnepanelen geïnstalleerd. De bouwers gebruikten duurzame bouwmaterialen. Het regenwater loost niet op het riool maar infiltreert in de bodem.

Lidl wil het energielabel A++++ tot standaard maken voor alle nieuw te bouwen filialen.

Financieel aantrekkelijke regelingen

Lidl maakte voor de realisatie van het nieuwe filiaal gebruik van de Groenverklaring, die deel uitmaakt van de Regeling groenprojecten van RVO.nl. Daarnaast kwam Lidl in aanmerking voor de MIAVamil-regeling. Met die regeling kunnen ondernemers fiscaal voordelig investeren in milieuvriendelijke producten of bedrijfsmiddelen.

Duurzaamheid loont

Dat duurzaamheid loont, blijkt wel uit de Lidl-case. Het familiebedrijf doet haar investeringen niet alleen uit milieu-oogpunt maar ook vanwege de prijs-kwaliteit verhouding. “Zorg voor het milieu en discount gaan hand in hand. Het levert onze klanten voordeel op,” aldus de woordvoerder van Lidl. Op de lange termijn is duurzaam het meest voordelig, blijkt uit haar berekeningen.

RVO.nl gaf al voor 13 filialen een Groenverklaring. Deze projecten waren allemaal 35-45% zuiniger dan de huidige eis van het Bouwbesluit. In de nieuwe reeks filialen legt Lidl de lat nog weer een stuk hoger en benadert daarmee de toekomstige Europese eis van bijna energieneutraal.

Bron: RVO.nl

Meer informatie over EPA advies, EPA adviseur

DEEL DIT

Nieuwsbrief ontvangen?    Ik ontvang graag de nieuwsbrief EPAIk ontvang graag de nieuwsbrief Veiligheidskunde
    Ik ben het eens met het privacy statement van Kader Opleidingen.