News

Energiebesparende renovatie huursector wordt beloond

1 oktober 2015

Verhuurders kunnen in aanmerking komen voor een lening met lage rente als zij tenminste 5 woningen willen renoveren tot zeer energiezuinige woningen. Minister Stef Blok (Wonen en Rijksdienst) stelt hiervoor € 75 miljoen aan leningen beschikbaar.

De regeling en voorwaarden van het ‘Fonds energiebesparing huursector’ (FEH) zijn op 3 oktober jl. gepubliceerd in de Staatscourant. Het ‘Fonds energiebesparing huursector’ is een onderdeel uit het Woonakkoord dat in februari 2013 werd gesloten en is later opgenomen in het Energieakkoord.

Verbetering energielabel

Om in aanmerking te komen voor de lening moet de verhuurder tenminste 5 woningen renoveren door middel van energiebesparende maatregelen. De sociale huurwoningen van woningcorporaties moeten na renovatie minimaal energielabel A+ hebben en tenminste 4 energielabelstappen zijn verbeterd. Voor de huurwoningen van overige verhuurders en de ‘vrije sector huurwoningen’ van woningcorporaties geldt dat ze na renovatie minimaal energielabel A moeten hebben en tenminste 3 energielabelstappen zijn verbeterd.

Start aanspraak op fonds

Met de leningen kunnen verhuurders 25% van het renovatieproject financieren. In totaal kunnen de gefinancierde projecten tot 300 miljoen aan investeringen van verhuurders leiden. Woningcorporaties kunnen vanaf 6 oktober 2014 gebruik maken van het fonds. Overige verhuurders kunnen vanaf 17 november 2014 een lening aanvragen. De aanvragen kunnen worden ingediend bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland, die deze regeling namens minister Blok zal uitvoeren.

Combinatie lening en subsidieregeling

Op 1 juli 2014 ging de subsidieregeling van € 400 miljoen voor energiebesparing sociale huursector (STEP) open. Verhuurders van ‘sociale’ huurwoningen mogen de subsidie en lening combineren indien voldaan wordt aan de voorwaarden van beide regelingen.

Goed voor huurders en bouwsector

De huurder heeft na de renovatie een energiezuinigere woning met een hoger wooncomfort. Door de energiebesparende maatregelen gaan de woonlasten omlaag en gaat het woongenot van de huurder omhoog. De regeling geeft door de aanpassingen van de woningen ook een impuls aan de werkgelegenheid in de bouwsector.

Bron: RVO

DEEL DIT

Nieuwsbrief ontvangen?    Ik ontvang graag de nieuwsbrief EPAIk ontvang graag de nieuwsbrief Veiligheidskunde
    Ik ben het eens met het privacy statement van Kader Opleidingen.