News

Energiebesparing bestaande gebouwen dient tweeledig doel

30 september 2014

Extra investeren in energiebesparing van bestaande gebouwen bespaart niet alleen kosten maar levert ook een fors aantal banen in de bouw en toeleverende industrie op. Dat blijkt uit een studie van SEO Economisch Onderzoek en CE Delft. De studie ‘werkgelegenheidseffecten van energiebesparing in de gebouwde omgeving’ is uitgevoerd in opdracht van het ministerie van Infrastructuur & Milieu.

Afhankelijk van de besparingsdoelstelling zal het investeren in energiebesparing de bouw en toeleverende industrie een flink aantal banen opleveren. Op veel fronten is nu sprake van aanzienlijke vraaguitval en de werkloosheid in de bouw loopt snel op. Investeringen van 2,5 tot 4 miljard euro per jaar leiden tot een netto werkgelegenheid van 67.000 tot 110.000 arbeidsjaren tot 2020. Dat betekent dat vrijwel de gehele gebouwde omgeving energetisch verbeterd zal moeten worden.

Een energiebesparing van 2 procent per jaar tot 2020 vraagt extra investeringen van circa € 20 miljard. Bij een hoger tempo van energiebesparing (2-procent-plus) moeten alle koopwoningen naar energielabel C en alle huurwoningen naar energielabel B verbouwd worden. Voor die opwaardering is € 33 miljard aan extra investeringen nodig.

De investering zal grotendeels door huishoudens en bedrijven gefinancierd moeten worden. Tegenover de investeringskosten staan extra jaarlijkse besparingen op de energierekening van alle Nederlanders. Deze kostenbesparingen bedragen € 1 en € 1,5 miljard (in respectievelijk 2% en 2% plus). Afhankelijk van de wijze van financiering kunnen huishoudens als gevolg van de investering in energiebesparing maandelijks geld overhouden.

Volledig onderzoeksrapport ‘werkgelegenheidseffecten van energiebesparing in de gebouwde omgeving’

 

DEEL DIT

Nieuwsbrief ontvangen?    Ik ontvang graag de nieuwsbrief EPAIk ontvang graag de nieuwsbrief Veiligheidskunde
    Ik ben het eens met het privacy statement van Kader Opleidingen.